Mangel på kjemikalie-informasjon

Arbeidstakere i byggenæringen som arbeider med helsefarlige kjemikalier, får ikke nødvendig informasjon om helsefaren de utsettes for.

Dette viser resultatene fra Arbeidstilsynets landsomfattende tilsynsaksjon i 251 virksomheter som ble gjennomført 20. og 21. mai.

Nesten 60 prosent av virksomhetene mangler HMS-datablader for farlige kjemikalier på arbeidsplassen. Like mange av de besøkte virksomhetene har ikke rutiner for opplæring om farene ved kjemikaliene arbeidstakerne jobber med.

- Dette er nedslående tall. Vi ser lite fremgang fra forrige aksjon i 1999, sier direktør i Arbeidstilsynet Ingrid Finboe Svendsen i en pressemelding. Bransjen er en betydelig forbruker av kjemikalier som kan gi luftveislidelser, hudlidelser, allergi, etseskader og kreft.

Manglende opplæring
Arbeidsgiverne skal gi arbeidstakerne opplæring i bruk av HMS-datablader. De skal vite hvor de finner HMS-databladene, og hvordan de skal nyttiggjøre seg informasjonen som står i dem. Det er også et krav at denne informasjonen finnes på et språk som arbeidstakeren behersker. Opplæringen i bruk av HMS-blader blir ikke gitt i 60 prosent av de besøkte virksomhetene.

Manglende tilgang til informasjon
I over halvparten av de besøkte virksomhetene jobber det utenlandske arbeidstakere. I 60 prosent av disse virksomhetene mangler de ansatte skriftlig informasjon på et språk de forstår. Resultatene fra aksjonen viser at arbeidsgiverne ikke har tatt på alvor den nye utfordringen i bransjen - at et økende antall arbeidstakere ikke snakker eller leser norsk.

I 40 prosent av de besøkte virksomhetene mangler de ansatte tilgang til HMS-databladene. Dette tilsvarer resultatene fra aksjonen i 1999.

Manglende merking og HMS-datablad
Under aksjonen ble det sjekket 700 kjemikalier. Av disse manglet 16 prosent norsk merking. Dette er et dårligere resultat enn i 1999 da 12 prosent manglet merking på norsk. Halvparten av kjemikaliene som ble sjekket manglet norsk HMS-datablad. Her ser vi en forbedring fra sist da tallet var 75 prosent.

I etterkant av aksjonen vil Arbeidstilsynet følge opp dårlige datablader overfor produsenter og importører. Disse vil få pålegg om utbedring av databladene. I ytterste konsekvens kan Arbeidstilsynet forby omsettingen av selve kjemikaliet.