Vil forlenge E16 til Sverige

Regjeringen vil undersøke hva som trengs for å forlenge E16, stamveien mellom Bergen og Oslo, til Gävle på den svenske østkysten.

 

I oktober i fjor fikk Statens vegvesen og Jernbaneverket i oppdrag å kartlegge vei- og jernbaneinfrastrukturen over riksgrensen mellom Norge og Sverige. Den svenske regjeringen ga tilsvarende oppdrag på sin side av grensen.


- Rapportene fra etatene viser at det ikke finnes noen opplagt veiforbindelse mellom Oslo-regionen og Gävleborgs län, Dalarnas län og den nordre delen av Värmlands län. Det ønsker vi å se nærmere på, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) i en pressemelding.


Den svenske regjeringen vedtok fredag at länsväg 239 mellom Torsby og grensen til Norge skal være riksvei. Den svenske regjeringen vedtok dessuten fredag å gi Vägverket i oppdrag å undersøke grunnlaget for at veiforbindelsen mellom riksgrensen og Gävle skal kunne inngå i det internasjonale hovedveinettet og dermed bli europavei.


I Norge har Samferdselsdepartementet gitt tilsvarende oppdrag til Vegdirektoratet om å utrede forlengning av nåværende E16 til riksgrensen mot Sverige. Vegdirektoratet er blitt bedt om å se på et alternativ der E16 går via Oslo, og et alternativ der E16 tar av fra Hønefoss og går via Gardermoen.