Kina: Gjenoppbygging etter skjelvet vil ta tre år

Kinesiske myndigheter mener det vil ta opptil tre år å gjenoppbygge områdene som ble rammet av jordskjelvet 12. mai. Frykten er stor for sykdomsutbrudd blant millioner av hjemløse.

- Det er nå høysesong for sykdomsutbrudd, og situasjonen ser ekstremt mørk ut, sier viseguvernør i Sichuan-provinsen Li Chengyun.

Så langt er det imidlertid ikke registrert utbrudd av smittsomme sykdommer, men folk har stort behov for telt og medisiner, særlig antibiotika, ifølge Li.

Kina har oppfordret verdenssamfunnet til å bidra med 3,3 millioner telt til de som mistet hjemmene sine i skjelvet. Myndighetene har også gitt ordre om at det skal bygges én million midlertidige boliger i lette materialer innen tre måneder.
Det offisielle dødstallet steg fredag til 55.000. Samtidig ble det meldt om nok en dramatisk historie om mennesker som overlevde skjelvet mot alle odds. Denne gangen dreide det seg om et eldre ektepar som var innesperret i ei hytte nær en fjelltopp i elleve dager før de ble reddet ut. Paret på 92 og 84 år ble funnet av politiet torsdag, og begge ble båret ned fra fjellet på bårer.