Hektisk møtevirksomhet om Ansgar-hotellet

Styreleder Hugo Rasmussen i Realinvest Holding og daglig leder Lars Gunvald Ottesen satt torsdag kveld i møter om hva som skal skje med bygningsarbeiderne på den omstridte arbeidsplassen ved Ansgar hotell i Oslo.

Lars Gunvald Ottesen ønsket ikke å gi noen kommentar, men viste til sin styreleder som ikke var tilgjengelig for kommentar torsdag kveld. Tidligere på dagen sa Ottesen til NTB at Realinvest Holding «jobber på spreng» for å finne ut hva som har skjedd.

Ottesen sier at han som oppdragsgiver har krevd en forklaring fra den bosniske underentreprenøren Engra om lønnsforholdene for bygningsarbeiderne. Det er de som har arbeidsgiveransvar for arbeiderne.

- Vi har en klinkende klar avtale med Engra om at de skal betale det som er lovet. Så sent som i mars og april har vi fått masse kopier av arbeidskontrakter som viser at de tjener mellom 140 og 200 kroner timen, sier Ottesen til NTB.

«Ført bak lyset»
Torsdag sendte eierselskapet Realinvest Holding ut en pressemelding der det heter at selskapet føler seg ført bak lyset av Engra dersom det viser seg at timelønnen har ligget på 24-32 kroner timen.

- Senest i mars/april i år innhentet Realinvest rutinemessig dokumentasjon fra Engra som viser at alle arbeiderne på hotellbygget i Oslo har lønnsbetingelser som imøtekommer norske krav. Ifølge denne dokumentasjonen har arbeiderne en timelønn som varierer fra ca. 140 og opptil 200 kroner, heter det i pressemeldingen.

Det blir presisert at Realinvest vil samarbeide med Økokrim og Arbeidstilsynet for å bringe klarhet i saken.

Avhør og møter
Onsdag satt Lars Gunvald Ottesen i avhør hos Økokrim, der han ga en foreløpig orientering. Han har ikke fått beskjed om nye samtaler med Økokrim etter onsdagens oppmøte.

Ottesen sier at han ikke minst av hensyn til Choice Hotels er opptatt av en snarlig avklaring. Det har han nok god grunn til: Onsdag troppet styreformann Petter Stordalen og konsernsjef Torgeir Silseth i Choice Hotels Scandinavia opp på byggeplassen i Møllergata 26.

Der forpliktet de seg til å ta et overordnet ansvar for å lønne de bosniske arbeiderne skikkelig, hvis hoved- eller underentreprenør ikke gjør det.