Streikefare for 20.000 i offentlig sektor

Vel 20.000 arbeidstakere i kommunal og statlig virksomhet går spennende timer i møte. Meklingen for de store gruppene i offentlig sektor er inne i en avgjørende fase.

Mekling i offentlig sektor

Stat:
* En streik i staten omfatter ansatte som er organisert i de tre hovedsammenslutningene LO Stat, YS Stat og Unio Stat, samt Akademikerne.
* LO Stat, YS Stat og Unio Stat og Akademikerne tar i omgang ut 6.600 ansatte i streik.
* Det er spesielt storbyene Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø som vil bli rammet av en eventuell streik i staten.

Kommune
* En streik i kommunene omfatter hovedsakelig ansatte som er organisert i LO Kommune/ Fagforbundet, YS kommune/Delta og Unio kommune, samt Akademikerne.
* LO kommune og Fagforbundet tar ut 8.442 arbeidstakere, YS kommune/Delta 388, Akademikerne 14, og Unio 2.714 til sammen nærmere 12.000 ansatte.
* Oslo kommune er eget forhandlingsområde. Ved streik blir nærmere 2.500 ansatte tatt ut.

Kilde: Partene i oppgjøret og NTB.

Fristen for meklingen er kl. 24 natt til fredag, men det er tradisjon for at mekling blir drevet på overtid inntil meklerne presenterer en skisse til løsning. Da kan klokka være både fire og fem på morgenkvisten, dersom det ikke allerede er begjært stans i meklingen.

Kronetilleggene og avtalefestet pensjon (AFP) anses for å være meklingens mest sentrale punkter.

Partene i offentlig sektor brøt lønnsforhandlingene 29. april, i hovedsak på grunn av for stor avstand mellom krav og tilbud. LO, YS og Unio har krevd en lønnsvekst på 7 prosent fordi organisasjonene mener deres medlemmer lønnsmessig er blitt hengende etter i forhold til offentlig sektor.

Størst streikefare
Det er antatt at streikefaren i år er størst i kommunesektoren, selv om alle parter selvsagt er innstilt på å få til en løsning. Et lite lyspunkt for mange kan være at kommunale parkeringsvakter blir tatt ut i streik, mens ungdomsskoleelevene ser det som «surt» at de risikerer ikke å få gjennomført eksamen dersom det blir streik blant lærerne.

I kommuneoppgjøret - samtlige kommuner utenom Oslo - er nærmere 12.000 arbeidstakere særlig opptatt av om de går ut i streik fredag eller ikke. For denne sektoren er Dag Nafstad meklingsmann.

I kommunalsektoren har LO Kommune tatt ut nærmere 8.500 dersom det blir streik, YS Kommune har blinket ut 388, Akademikerne 14 og Unio 2.714. Skoler og barnehager vil bli lammet, samt ulike typer kommunale og fylkeskommunale virksomheter, og virksomheter som sysselsetter sykepleiere, førskolelærere, forskere, fysioterapeuter og administrativt personell.

Meklingen for Oslo kommune går parallelt. I Oslo risikerer vel 2.500 ansatte å måtte å holde seg hjemme fra jobb fredag. Her er Geir Engebretsen mekler.

Store interesseforskjeller
Riksmeklingsmann Svein Longva er den som skal mekle mellom partene i statsoppgjøret. Heller ikke han får det lett - også i denne sektor er det store interesseforskjeller.

I statsoppgjøret står vel 6.600 i fare for å bli kastet ut i streik. For eksempel LO har i sitt uttak lagt vekt på at en konflikt ikke skal true liv og helse. Men skatteoppgjøret kan bli forsinket hvis rundt 1.000 medlemmer i skatteetaten og Skattedirektoratet tas ut i konflikt.

LO Stat har på forhånd tatt ut 2.700 av sine medlemmer, Unio 1.800 av sine, YS 1.600, mens Akademikerne har tatt ut ca. 500 medlemmer.

Foruten de nevnte skatteekspertene, tas det medlemmer ut ved universitetene, politidistriktene, i lagrett- og tingrettene i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø, og i toll- og avgiftsetaten. For å nevne noen.