NHO: Norsk økonomi er i særklasse

Norsk økonomi vokser videre både i år og neste år, til tross for nedgangskonjunktur i USA og etter hvert også i Europa, mener sjeføkonom Tor Steig i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

 

- Norsk økonomi utvikler seg annerledes enn økonomien i andre europeiske land. Vi er blant de heldige i verden, men det knytter seg usikkerhet til utviklingen av kronekursen, sa Steig da han torsdag la fram NHOs halvårsrapport om de økonomiske utsiktene i Norge og resten av verden.

Krona som trygg havn
Med høy og stigende oljepris og økende forskjell mellom norsk og europeisk rentenivå, frykter NHO at den norske krona vil blitt sett på som en trygg havn i tilfelle stigende uro i finansmarkedene.
- Øker den finansielle uroen, kan den norske krona lett bli ansett som en trygg havn med ytterligere press på krona som resultat, sier Steig.
Mer enn en tredel av NHO bedriftene blir negativt eller svært negativt berørt av en sterkere krone, ifølge NHOs økonomibarometer, som ble lagt fram samtidig med halvårsrapporten torsdag.

Rammes hardt
For industrien er denne andelen hele 60 prosent. Fiskeoppdrett og prosessindustri vil bli ble enda sterkere rammet.
Barometeret bygger på intervjuer med 1.900 økonomisjefer og daglige ledere i NHOs medlemsmasse. Lederne har blant annet gitt sin vurdering av markedsutsiktene og behovet for arbeidskraft.

Også innen reiseliv melder over 40 prosent av bedriftene om svekket lønnsomhet som følge av styrket kronekurs, framgår det av NHOs økonomibarometer.