Vil finne ut hva som har skjedd på Ansgar

Realinvest Holding «jobber på spreng» for å finne ut hva som har skjedd på den omstridte byggeplassen hos Ansgar Hotel i Oslo sentrum. Der har 20-30 bosniere jobbet for luselønn siden april i fjor.

Bråket rundt Ansgar hotell

* Arbeidstilsynet og Økokrim foretok onsdag razzia på Ansgar Hotell i Møllergata 26 i Oslo sentrum. Økokrim sikter to selskaper for sosial dumping.
* 20-30 bosniske bygningsarbeidere har siden april i fjor jobbet for luselønn med rehabilitering av hotellet.
* Det skal ha vært ført dobbelt sett kontrakter, der de offisielle viser timelønn mellom 140 og 200 kroner timen, mens virkeligheten skal være helt nede i 24 kroner.
* Oslo Bygningsarbeiderforbund karakteriserer situasjon på arbeidsplassen, der noen av bosnierne også skal ha bodd, for uverdig.
* Eierselskapet Realinvest Holding sier de er ukjent med forholdene, og krever en umiddelbar forklaring fra den bosniske underentreprenøren Engra.
* Choice Hotels skal etter oppussing leie hotellet til egen drift. Choice-eier Petter Stordalen er rasende og lover om nødvendig selv å «rydde opp».

(Kilde: Aftenposten, Dagsavisen, NTB)

Daglig leder Lars Gunvald Ottesen i Realinvest Holding sier til NTB at han som oppdragsgiver har krevd en forklaring fra den bosniske underentreprenøren Engra om lønnsforholdene for bygningsarbeiderne. Det er de som har arbeidsgiveransvar for arbeiderne.

- Vi jobber for livet for å finne ut av dette her. Vi har en klinkende klar avtale med Engra om at de skal betale det som er lovet. Så sent som i mars og april har vi fått masse kopier av arbeidskontrakter som viser at de tjener mellom 140 og 200 kroner timen, sier Ottesen til NTB.

«Ført bak lyset»
Torsdag sendte eierselskapet Realinvest Holding ut en pressemelding der det heter at selskapet føler seg ført bak lyset av Engra dersom det viser seg at timelønnen har ligget på 24-32 kroner timen.

- Senest i mars/april i år innhentet Realinvest rutinemessig dokumentasjon fra Engra som viser at alle arbeiderne på hotellbygget i Oslo har lønnsbetingelser som imøtekommer norske krav. Ifølge denne dokumentasjonen har arbeiderne en timelønn som varierer fra ca. 140 og opptil 200 kroner, heter det i pressemeldingen.

Det blir presisert at Realinvest vil samarbeide med Økokrim og Arbeidstilsynet for å bringe klarhet i saken. Samtidig retter selskapet en sterk beklagelse overfor Choice Hotels for den belastningen denne saken har medført for dem.

Avhør og møter
Onsdag satt Lars Gunvald Ottesen i avhør hos Økokrim, der han ga en foreløpig orientering. Han har ikke fått beskjed om nye samtaler med Økokrim etter onsdagens oppmøte.

Ottesen hadde onsdag også et møte med Choice Hotels, som skal leie det omstridte bygget i Oslo sentrum til hotelldrift. Torsdag ettermiddag/kveld skal han ha et nytt møte med ledelsen i Choice Hotels.

- Vi jobber så fort vi kan - ikke minst av hensyn til Choice Hotels - for å finne ut hva som har skjedd her. Og hvordan vi skal forholde oss videre til Engra, for å si det rett ut, sier Ottesen til NTB.

Klar melding
Ottesen sier at han ikke minst av hensyn til Choice Hotels er opptatt av en snarlig avklaring. Det har han nok god grunn til: Onsdag troppet styreformann Petter Stordalen og konsernsjef Torgeir Silseth i Choice Hotels Scandinavia opp på byggeplassen i Møllergata 26.

Der forpliktet de seg til å ta et overordnet ansvar for å lønne de bosniske arbeiderne skikkelig, hvis hoved- eller underentreprenør ikke gjør det.

- Vi må nå sørge for at de skriftlige kontraktene vi inngår er langt mer presise for å få bedre kontroll. Vi kan ikke åpne hotell, hvis grunnlaget er bygd på sosial dumping, var den klare meldingen fra Petter Stordalen.

Stordalen lover at han selv om nødvendig skal rydde opp i «denne dritten som har foregått bak veggene her».