Viktig samling

Entreprenørene som er organisert i EBA - Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg - har vært samlet til generalforsamling i Trondheim. For lokalforeningen i Trøndelag er dette ekstra hyggelig i og med at denne foreningen er 90 år i år. Til tross for flystreik-problemene hadde flesteparten av de påmeldte på ulike måter kommet til Trønderhovedstaden. Programmet ved åpningen til generalforsamlingene i EBA er alltid spennende. Det var dette også denne gangen.

Vi vet ikke om det var for å være føre var at man til åpningen denne gang også hadde sogneprest Einar Gelius som innleder. Hans tema var himmel og helvete. Han tok utgangspunktet i etikk - et tema entreprenørene de siste åprene har brukt utrolig mye tid på å diskutere.

Mange er skeptiske til at entreprenører er organisert og at de snakker sammen. Mange tenker da på Konkurranseloven og på avtalt spill. Dette er noe entreprenørene etter vårt syn har lagt bak seg. Man må ikke bli så paranoid at man ikke kan ha slike samlinger. Selv entreprenører må kunne snakke sammen uten at man blir sett på som en kriminell av den grunn.

Vi tror det er nyttig at ledere fra alle næringer har stort utbytte av å sette seg sammen et par dager for å drøfte felles problemer og muligheter. For mange er det også viktig at man kan reise rundt i landet for å se hvordan man bygger og bor. På den annen side er det vankelig å få like mange til å reise til slike samlinger som hva som var tilfelle før i tiden. Den gang var det også med langt flere ledsagere enn hva som er tilfelle i dag.Mange mener at man kanskje må tenke nytt når det gjelder slike samlinger. I byggenæringen er det mange organisasjoner. Dersom man kunne samordne noe, kunne det være en ide å avvikle de formelle generalforsamlingene i tilknytning til Byggedagene.

Dette store arrangementet på Radisson SAS Plaza hotell i Oslo har befestet sin rolle som det ledende arrangementet for byggenæringen i Norge. Ved å legge generalforsamlinger til det samme tidspunktet som Byggedagene kan enda flere få muligheten til å få med seg også dette arrangementet. For organisasjonene og delegatene vil dette også gi betydelige besparelser. Og organisasjonene må tenke på sine utgifter - og det i en elt annen grad enn før. Men - det er delte oppfatninger om dette.

Vi tror likevel at både entreprenørene og andre bør ta en seriøs debatt med utgangspunktet i denne problemstillingen.