19 uker med netto eksport av strøm

For nittende uke på rad har det vært netto eksport av strøm ut av Norge. Samtidig fylles vannmagasinene raskere enn vanlig.

En ny kraftkabel mellom Norge og Nederland er nå satt i drift. Den fraktet strøm til Nederland hele uke 20, til sammen 122 gigawattimer (GWh). Dette utgjorde mer enn halvparten av den samlede norske strømeksporten denne uka.
Kabelen, som har fått navnet NorNed, tok unna 5 prosent av den samlede norske kraftproduksjonen.

Kraftprodusentene kan gni seg i hendene, fordi prisene på strøm i Nederland er vesentlig høyere enn de har vært på Østlandet den siste tiden.

Kabelen bidrar også til bedre balanse i kraftmarkedet, og det er nok ikke forbrukerne på Østlandet bare glade for. Spotprisen på strøm i Sør-Norge har i løpet av den siste uka føket i været med over 30 prosent, fra 8 til 12 øre per kilowattime.

Fortsatt er strømmen i Sør-Norge særdeles rimelig i forhold til hva folk i Midt- og Nord-Norge må betale. Nord for Stad og Dovre var spotprisen på strøm onsdag 47 øre, mer enn tre ganger høyere enn i Sør-Norge. Spotprisen har økt fra 32 øre til 47 øre i løpet av en uke.