Utsetter avgjørelse om oljeundersøkelser i nord

Regjeringen utsetter avgjørelsen om de seismiske undersøkelsene utenfor Lofoten og Vesterålen skal stanses.

Oljedirektoratet skulle opprinnelig ha startet de seismiske undersøkelsene 15. mai, men arbeidet er midlertidig stanset inntil regjeringen bestemmer hva som videre skal skje. Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) sier at regjeringens beslutning vil komme i løpet av uka.

- Det pågår drøftinger om Oljedirektoratets planlagte seismikkinnsamling i Nordland skal fortsette som planlagt. Regjeringen vil vurdere den videre fremdriften av innsamlingen, sier olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp).
Seismikk er en geofysisk måte å undersøke havbunnen på og er et godt verktøy for leting etter olje og gass.

- Krevende
Det er miljøorganisasjonene og fiskerinæringen som har reist spørsmål ved støyforholdene i forbindelse med seismikkmålingene, og Miljøverndepartementet har bedt Statens forurensningstilsyn (SFT) vurdere om undersøkelsene er i samsvar med forurensningsloven. SFT har frist til 13. juni med å komme med sine vurderinger.

- Dette er en krevende sak. Vi ønsker ikke unødvendige konflikter med fiskerinæringen, men Stortinget har vedtatt at det skal skytes seismikk i nord, så det må vi følge opp, sier Haga til NTB.

Også fiskeriministeren er klar på at undersøkelsene utenfor Lofoten og Vesterålen skal fortsette.

- Jo mindre data som blir samlet inn i år, desto mer må hentes inn neste år, sier Pedersen til NTB.

- Handlingslammelse
Venstre mener at regjeringens stadige utspill i spørsmålet om seismikkvirksomhet i nord skaper et bilde av en regjering som ikke har gjort leksene sine.

- De vurderingene regjeringen nå vil ha av den seismiske virksomheten utenfor Lofoten og Vesterålen, skulle vært gjort før. Nå vakler regjeringen videre og skaper inntrykk av at den ikke har forberedt seg godt nok i denne saken, sier Venstres miljøpolitiske talsmann Gunnar Kvassheim til NTB.

Frps stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen mener at uenigheten om seismikk er konsekvensen av en regjering som konstant krangler om oljepolitikken.
- Avstanden mellom Sv og Ap i petroleumspolitikken er åpenbart enorm, og det skaper en handlingslammelse i regjeringen, sier Solvik-Olsen.
Solvik-Olsen mener de rødgrønnes håndtering av seismikkvirksomheten utenfor Lofoten og Vesterålen er amatørmessig.

- På sidelinjen
Lederen i Norges Fiskarlag sier at Fiskarlaget, etter å ha blitt holdt orientert om planene, nå er satt på sidelinjen.

- Vi kan ikke akseptere å bli overkjørt i denne saken. Norges Fiskarlag stiller spørsmål ved lovligheten av den planlagte aktiviteten. Det er nesten en forbrytelse at man etter 40 år med oljevirksomhet ikke har maktet å avklare følgene av seismikk for fisken, sa Reidar Nilsen under åpningen av Råfisklagets representantskapsmøte i Tromsø.