Kan bli storstreik fredag

Ikke før er flyplasstreiken over, så må folk forberede seg på storstreik ved skoler, barnehager og sykehus.

Meklingen for de store gruppene i stat og kommune er inne i en avgjørende fase. Blir ikke partene enige innen torsdag klokken 24.00, blir det storstreik fra fredag morgen.

- Alle parter er innstilt på å få til en løsning. Det betyr ikke at det ikke er store interesseforskjeller, sier riksmeklingsmann Svein Longva om den pågående meklingen som han leder i staten.

Et drøyt døgn før meklingsfristen går ut, har partene i staten ennå ikke behandlet sentrale punkter som kronetillegg og avtalefestet pensjon (AFP).

Rammer storbyene
En streik i offentlig sektor vil i første omgang kunne omfatte rundt 6.100 statsansatte og over 11.000 kommuneansatte.

Det er spesielt storbyene Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø som vil bli rammet av en streik i staten, og streiken vil ramme statlige etater som skatteetaten, politi og domstoler, universiteter og høyskoler, tolletaten, Statens innkrevingssentral, Arbeidstilsynet, Nav, Havforskningsinstituttet, Helsedirektoratet, Kunnskapsdepartementet, Meteorologisk institutt og Oljedirektoratet.

Sykepleiere og lærere
I kommunene vil en streik ramme skoler, barnehager og sykehus, samt ulike typer kommunale virksomheter i alle landets fylker.

Bare i Unio, landets nest største hovedorganisasjon på arbeidstakersiden, vil omkring 3.000 arbeidstakere, fordelt på Bergen, Bærum, Karmøy og Tromsø, legge ned arbeidet dersom det blir streik. De streikende vil være sykepleiere, lærere, førskolelærere, forskere, fysioterapeuter, ergoterapeuter og administrativt personell.

Stor avstand
Partene i offentlig sektor brøt lønnsforhandlingene 29. april. Årsaken til bruddet både i stat og kommune var stor avstand mellom krav og tilbud. LO, YS og Unio har krevd en lønnsvekst på 7 prosent i staten. De tre hovedsammenslutningene med nærmere 100.000 medlemmer mener dette må til fordi offentlig sektor har blitt hengende etter lønnsmessig i forhold til privat sektor.

Både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og kommunesektorens arbeidsgiverorganisasjon KS har signalisert at det er viktig med bedre lønninger i det offentlige.