Mot fullt kjør i luftrommet

Det går mot normal flytrafikk, og torsdag skal lite minne om at det inntil natt til onsdag var full stopp på 12 av landets flyplasser.

Det var logistikkarbeidet som tok mest tid for flyselskapenes trafikkplanleggere store deler av onsdag. Etter streikestart fredag 16. mai på seks flyplasser, med etterfølgende opptrapping tirsdag på nye seks flyplasser, var det langt fra lett for flyselskapene å få fly klargjort på alle flyplasser onsdag morgen.

Og ikke før var meldingen om opphør av streiken formidlet gjennom radio, TV og nettaviser onsdag morgen, så strømmet kundene igjen til Flesland, Sola. Molde, Kristiansund og alle de andre lufthavnene som har stått uvirksomme.

NTB møtte på morgenkvisten søstrene Synnøve Folland og Kari Østgård på Molde lufthavn Årø. De var svært glad for at streiken var, til tross for at de ikke kunne komme seg videre til Oslo før ved 14-tiden.

Full drift
- Vi fikk tilnærmet full drift ved 12-13-tiden onsdag, opplyser informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen i Norwegian til NTB.

- Våre ansatte jobbet godt gjennom hele natten med å få fly og mannskaper i posisjon så raskt som mulig. Vi har et tilnærmet fullt flyprogram allerede fra formiddagen. For oss har det vært viktig å gjøre ettervirkningene så små som mulig, sier Ellingsen.

Det samme gjelder for SAS Norge og søsterselskapet Widerøe. Etter hvert som fly landet, ble de reisende sluppet om bord i en fei og befordret til bestemmelsesstedet så raskt som mulig. Litt etter litt gled trafikken inn i kjente baner, og både SAS og Widerøe regnet med vanlig «trøkk» fra onsdag ettermiddag.

Tilfredshet
Tilfredshet over at streiken er avblåst, ble det ikke lagt skjul på ved noen av de 12 flyplassene som inntil natt til onsdag var i streikemodus. Permitteringer hos bakkehåndteringsselskapet SAS Ground Services - vel 250 i tallet - er trukket tilbake, og flyplassene er igjen bemannet med både brann- og sikkerhetsmannskaper og med fullmektiger i tårnet.

De streikende var også godt fornøyd med å være på jobb igjen.

- Hadde det ikke blitt noen løsning nå, er jeg redd det kunne ha blitt en langvarig streik, sier tillitsvalgt Mike Antonsen i Norsk Tjenestemannslag ved Molde lufthavn, Årø.