Veksten i norsk økonomi flater ut

Etter nær fem år med sammenhengende sterk vekst i norsk økonomi ser det ut til at veksten flater ut i 1. kvartal.

Både BNP og husholdningenes konsum viste en klart svakere utvikling enn de foregående kvartalene. Samtidig var det fremdeles god vekst i sysselsettingen, melder SSB.

Fra 4. kvartal 2007 til 1. kvartal i år økte bruttonasjonalproduktet (BNP) i Fastlands-Norge med 0,2 prosent. En vesentlig faktor bak den svake veksten er nedgang i merverdiavgift og andre særavgifter som betales inn til staten. Dette må ses i sammenheng med blant annet nedgang i forbruket av avgiftstunge varer som elektrisitet og biler. Bruttoproduktet i Fastlands-Norge uten avgifter (basisverdi) økte med 0,6 prosent i 1. kvartal.

Bruttoproduktet i industri og bergverk gikk opp med 0,4 prosent fra 4. til 1. kvartal. Det var svak utvikling i bergverksdrift og mange av industrinæringene. Solid vekst blant annet i verkstedsindustrien, samt bygging av skip og oljeplattformer, bidro til vekst i næringen samlet sett.

Veksten i bygge- og anleggsvirksomheten var på 0,4 prosent og holdt seg på samme moderate nivå som gjennom andre halvår i fjor, mens det var en nedgang i elektrisitetsproduksjonen for andre kvartal på rad.

Også mange tjenestenæringer, som de siste årene har vært vesentlige bidragsytere til økningen i BNP, ser ut å ha en utflating av produksjonsveksten. I 1. kvartal var veksten i tjenestenæringene samlet på 0,5 prosent. Veksten i foretningsmessig tjenesteyting er fortsatt sterk, mens finansiell tjenesteyting gikk ned fra 4. til 1. kvartal.