Nedgang, men Oslo Børs fortsatt over 500 poeng

Hovedindeksen på Oslo Børs sank tirsdag med 1,72 prosent og sluttet på 506,24 poeng.

Da indeksen like før 17. mai passerte 500 poeng for tredje gang, kom det som en overraskelse på de fleste analytikere, og den høye oljeprisen er den vanligste forklaring på utviklingen.

Utviklingstrekkene på Oslo Børs har vært en jevn oppgang siden påske. Bare de siste fire ukene har indeksen steget fra 450 til over 500 poeng.

Likevel er «maktbalansen» helt annerledes enn da hovedindeksen lå over 500 poeng i fjor høst.

Store selskap som Orkla og Rec er redusert i verdi med mellom 25 og 40 prosent siden forrige gang indeksen lå over 500 poeng. Hydro ligger nærmest fast slik DnB NOR og andre stabile selskap gjør.

Statoil har derimot steget til tidenes topp de siste dagene og slår med full tyngde inn i hovedindeksen på grunn av sin størrelse.

På samme måte har John Fredriksen-dominerte selskap som Seadrill og Frontline steget kraftig i år og sammen med Statoil dradd indeksen i været.

Tirsdag hadde Norske Skog en god dag på børsen, men selskapet har for øvrig ikke hatt noen god utvikling så langt i år.

Mange av de mindre selskapene som ikke påvirker hovedindeksen, har også hatt en svakere utvikling i intervallet mellom de to toppene på 500 poeng enn de oljedominerte selskapene har hatt.

Hovedindeksen over 500 poeng betyr med andre ord ikke det samme i dag som i fjor høst. Og varigheten av oppgangen er denne gang sterkere knyttet til oljeprisen enn de to foregående toppnoteringene i juli og oktober 2007.