Over 30.000 rammet av streiken

Over 30.000 reisende ble tirsdag rammet av flyplasstreiken. Regjeringen har foreløpig ingen planer om å gripe inn med tvungen lønnsnemnd.

Streiken ble trappet ytterligere opp tirsdag med Stavanger lufthavn Sola og fem andre flyplasser i henholdsvis Sogn og i Nord-Norge. Det var tirsdag ikke noe som tydet på ny forhandlingskontakt mellom Avinor og LO Stat.

Særlig i de nordlige landsdelene går flyplasstreiken ut over mange pasienter og pleietrengende, men ifølge Helsetilsynets sjef, Lars E. Hanssen, er det foreløpig ikke registrert noen fare for liv og helse.

Full tillit
Helsetilsynet anbefaler formelt sett ikke tvungen lønnsnemnd. Men et varsel fra tilsynet om at streiken utgjør en fare for liv og helse, vil i praksis føre til at regjeringen griper inn i konflikten med tvungen lønnsnemnd.
Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen har full tillit til Helsetilsynet og vil ikke spekulere i om det nå nærmer seg tvungen lønnsnemnd. Han mener det er viktig at terskelen ligger litt høyt, fordi streikeretten er en viktig del av norsk demokrati.

Hanssen er klar på at det er partene som har ansvaret for at det nå er en konflikt, og mener kritikken må rettes mot dem.

- Det nytter ikke å henvende seg til meg, og tro at denne løsningen kan finne sted gjennom en tvungen lønnsnemnd. Det er partene som har ansvaret for at konflikten løses, sier Hanssen til NRK.

330 kanselleringer
De tre store selskapene SAS Norge, Norwegian og Widerøe kansellerte tirsdag omtrent 330 avganger - fordelt på nesten 200 i SAS Norge, 62 for Norwegian og 70 for Widerøe.

SAS Norge gikk glipp av mellom 17.000 og 18.000 reisende, Norwegian vel 10.000 og Widerøe omtrent 3.200 reisende.

Flyselskapene har de siste dager tatt rutebussen til hjelp. SAS «busser» blant annet til Haugesund fra Bergen og Stavanger, mellom Alta og Lakselv som igjen er kommet på kartet som viktig flyplass i nord, og mellom Evenes og Bardufoss. Også Norwegian har satt opp busser mellom Alta og Lakselv, mellom Bardufoss og Evenes og til og fra Gardermoen for utenlandsreisende fra Bergen og Stavanger.

Foreløpig ikke utvidelse
LO Stat opplyste tirsdag at det ikke er vurdert noen utvidelse av streiken nå. Det er en fire dagers varslingsfrist før en ny opptrapping, slik at en fase tre av streiken tidligst kan iverksettes i løpet av kommende helg.

Konflikten ble tirsdag morgen utvidet til Stavanger lufthavn Sola, Alta lufthavn, Leknes Lufthavn, Sandnessjøen lufthavn Stokka, Sogndal lufthavn Haukåsen og Svolvær lufthavn Helle. Streiken er også utvidet på Oslo Lufthavn, uten at det vil føre til at flyplassen må stenge.

Det har ikke vært kontakt mellom partene det siste døgnet.