Fremdeles høy bygge- og anleggsaktivitet

Bygge- og anleggsproduksjonen steg med 0,5 prosent fra 4. kvartal i fjor til 1. kvartal i år, viser sesongjusterte tall. Det er anleggssektoren som bidrar til veksten, mens byggeaktiviteten viser en liten nedgang inn i 2008.

Etter en sterk vekst i anleggsproduksjonen gjennom 2006 og inn i 1. kvartal 2007 gikk aktiviteten noe ned i siste halvdel av fjoråret, melder SSB.

I årets første kvartal steg imidlertid anleggsproduksjonen kraftig igjen. De sesongjusterte tallene viser en vekst på hele 7,4 prosent fra 4. kvartal i fjor til 1. kvartal i år. Byggeaktiviteten gikk derimot ned med 1,2 prosent siste kvartal etter å ha steget gjennom hele 2007.

På grunn av den tidlige påsken var det nedgang i alle de ulike prosjektgruppene når en sammenligner de ujusterte indeksene fra 1. kvartal i år med tilsvarende kvartal i fjor. Påsken var i år i 1. kvartal (mars), mens den i fjor var i 2. kvartal (april).

Produksjonen av nybygg var 1,3 prosent lavere i 1. kvartal i år enn i tilsvarende kvartal i fjor, mens rehabiliteringsvirksomheten (utbedring, ombygging, reparasjon og vedlikehold) var 1,7 prosent lavere. I alt var det dermed en nedgang i byggproduksjonen på 1,5 prosent. Anleggsproduksjonen gikk ned med 2,5 prosent.

Den totale bygge- og anleggsproduksjonen var 1,7 prosent lavere i 1. kvartal i år sammenlignet med 1. kvartal i fjor.