LO med nye krav til Jens

LO-leder Roar Flåthen vil gjerne ha et ord med i laget når de rødgrønne partiene meisler ut kampsakene for den neste fireårsperioden.

- Det regjeringen har levert, blir dessverre fort glemt. Derfor er det viktig å se framover mot neste periode og formulere en politikk som vanlige lønnsmottakere mener det er verdt å satse på, sier Flåthen til NTB.

LO-ledelsen og Arbeiderpartiets statsråder og stortingsrepresentanter møttes mandag til fagligpolitisk konferanse på Sørmarka utenfor Oslo. Og selv om LO-lederen roste regjeringen for innsatsen etter tre år ved makten, la han ikke skjul på at det fortsatt gjenstår mye arbeid for statsminister Jens Stoltenberg og co.


Kampsaker

- Regjeringspartiene er nødt til å ta debatten om hvilke kampsaker det skal satses på foran valget i 2009 og i neste stortingsperiode. Den debatten vil LO være med på, sa Flåthen.

Overfor NTB kommer han med følgende smørbrødliste som konkretiserer LOs krav:

- En økonomisk politikk som understøtter høy sysselsetting. Et anstendig arbeidsliv og kamp mot sosial dumping. Fattigdomsbekjempelse og mer til helse- og sykehussektoren. Dessuten må regjeringen sikre kommunene en bærekraftig økonomi, bevare en sterk offentlig sektor og få flere ufrivillige deltidsarbeidere over i full stilling.

LO har tidligere fremmet krav om en inkluderingsgaranti myntet på dem som faller utenfor arbeidslivet, et krav Stoltenberg har mye til overs for.

- Det er et prisverdig initiativ. Altfor mange havner utenfor arbeidslivet eller dropper ut av skolen, sier Stoltenberg.

Står sammen
Både Stoltenberg og Flåthen gjør det utvetydig klart at det nære samarbeidet mellom LO og Ap skal fortsette fram mot valget neste år. Og begge brukte mye tid på å hamre løs på Frp i sine taler.

- Det er viktig å synliggjøre at det er store forskjeller på oss og dem. Hvem som styrer har en betydning, sa Stoltenberg.

Roar Flåthen mener samfunnet vil bli forandret dersom Frp kommer til makta.
- Jeg er enig. Valget til neste år blir en mobilisering for den norske modellen som handler om at samfunnets viktigste oppgaver løses i fellesskap. Fremskrittspartiet står for helt andre verdier enn arbeiderbevegelsen, sier Stoltenberg.

- Frp vil fjerne sentrale forhandlinger, svekke arbeidsmiljøloven, gjøre alle til minstepensjonister og svekke ordningen med avtalefestet pensjon. Alle disse forslagene er arbeidstakerfiendtlige, mener statsministeren.

- Frykter Frp
Frps Per Sandberg sier Flåthen og Stoltenberg er engstelige for at partiet hans skal komme til makten.

- Det er det pampene i Ap og LO frykter mest av alt. For hvis Fremskrittspartiet kommer til makten, vil alle kunne se at vår politikk kan gjennomføres og bli en suksess. Får vi først slippe til, blir de aldri kvitt oss, sier Sandberg, som er nestformann og leder av det fagligpolitiske utvalget i partiet.

Han lar seg ikke provosere av uttalelsene fra statsministeren og LO-bossen.
- Advarslene de kommer med baserer seg kun på rykter. Hva Frps politikk vil føre til, kan ikke dokumenteres. Vi har ikke fått prøve oss i regjering ennå, sier Sandberg til NTB.

Han mener Stoltenberg selv gjennom de siste tre årene har svekket AFP-ordningen, hindret lokal innflytelse over lønnsutviklingen og bidratt til å støte mange ut av arbeidslivet ved å gå imot nye regler for midlertidig ansettelser.