Motstridende opplysninger om Helsfyr-brannen

Politiet har fått motstridende vitneopplysninger om hva som skjedde i forkant av storbrannen i taufabrikken på Helsfyr i Oslo søndag. Foreløpig er brannårsaken ukjent.

- Vi har fått ulike, og ikke samsvarende vitneobservasjoner i forkant av brannen. Derfor er det også vanskelig å komme med noen konkrete opplysninger om hva vitnene faktisk har sett. Det foregår fortsatt vitneavhør, og den tekniske etterforskningen er ennå ikke avsluttet. Så langt kan vi ikke trekke noen konklusjon om brannårsaken, sier politiinspektør Gro Smogeli i Oslo politidistrikt.
Storbrannen på Helsfyr søndag ettermiddag spredte seg fra taufabrikken Timms Reperbane til tre boligblokker som lå like ved.

Flere enn 200 personer ble evakuert fra leilighetene, men ingen ble skadd i den eksplosjonsartede brannen.

Tips om observasjoner
Seks leiligheter ble helt utbrent, og en rekke andre leiligheter fikk større eller mindre røykskader. I løpet av mandag vil de aller fleste beboerne vende tilbake til sine leiligheter for å ta hånd om eiendelene. Enkelte familier må imidlertid vente med å flytte inn til leiligheten er rehabilitert.

Politiet opplyste på en pressekonferanse mandag at de gjerne vil ha tips om eventuelle observasjoner i forkant av brannen og i dagene før i området rundt tauverkstomta.

Reaksjoner
Flere av dem som ble evakuert i de nærliggende leilighetene, har reagert på at det ble oppbevart lettantennelig tauverk i lagerbygningene.

- Etter det jeg vet, er det sju tonn med tauverk som har ligget lagret over lengre tid. Foreløpig vet vi verken om det var forsvarlig lagret eller om det var gitt tillatelse til lagring, sier Anders Eckbom. Han var en av dem som fikk leiligheten delvis røykskadd etter storbrannen.

- Jeg tror ikke brannen ville fått den samme dimensjonen om ikke det var lettantennelig tauverk som var lagret i hallene, sier han.