Utvidet streik kan ramme oljevirksomheten

Trappes streiken ved flyplassene opp tirsdag, kan det føre til at rundt 2.200 oljearbeidere ikke kommer seg til og fra Nordsjøen daglig.

 

- Det blir stadig færre alternative flyplasser å fly fra. Det blir store utfordringer for oss dersom streiken blir utvidet fra tirsdag. Da går det nok mot full stopp i Nordsjøen, sier leder for operasjonssenteret i CHC Helikopter Service, Jan Erik Price, til NTB.

Streiken ved seks flyplasser i Norge har allerede skapt store problemer for oljeselskapenes helikopterflyginger til og fra installasjoner i Nordsjøen. Etter at Bergen lufthavn Flesland stengte fredag, har StatoilHydro måttet flytte sine helikopterflyginger til Stavanger lufthavn Sola.

Avgjørelse mandag
Dersom streiken trappes opp til også å omfatte Stavanger lufthavn fra tirsdag, kan det føre til at nærmere 2.200 oljearbeidere ikke kommer seg til og fra Nordsjøen daglig.
Tallet baserer seg på opplysninger om passasjertrafikken fra de to helikopterselskapene CHC Helikopter Service AS og Norsk Helikopter AS som flyr i Nordsjøen.

- Vi jobber med å finne alternative flyplasser som oljearbeiderne kan fly fra dersom streiken utvides. For øyeblikket er flyplassen i Haugesund mest aktuell, men det er slett ikke sikkert at det blir noe av. Vi kommer til å ta en avgjørelse om dette mandag formiddag, sier markedsdirektør Geir Tynning i Norsk Helikopter til NTB.

Fare for utvidelse
Det er på det rene at StatoilHydros virksomhet vil påvirkes av arbeidskonflikten som fra tirsdag ligger an til å holde tolv flyplasser stengt.
- En utvidelse av streiken vil ikke lamme StatoilHydros virksomhet i Nordsjøen umiddelbart, men etter kort tid vil det få store konsekvenser, sier pressekontakt Gisle Johansson i StatoilHydro til NTB.

Muligheten for at streiken blir utvidet på tirsdag er stor. Det er ikke planlagt noen møter mellom partene, LO Stat og Avinor, mandag.
- Jeg tviler sterkt på at det blir noe møte mellom partene mandag, sier informasjonssjef Stein Erik Syrstad i LO Stat til NTB.

LO-leder Roar Flåthen gir de streikende i luftfarten sin fulle støtte:
- Norsk Tjenestemannslag og El & IT Forbundet har i årevis vært provosert over forskjellsbehandlingen mellom grupper i Avinor, sier Flåthen.

Rammer Gardermoen
32 flyginger fra Oslo Lufthavn Gardermoen ble innstilt søndag på grunn av streiken. Det går mot 48 innstillinger og 5.000 passasjerer berørte passasjerer mandag og mange flere tirsdag, dersom streiken utvides.
- Stavanger lufthavn Sola er en stor destinasjon, så fra tirsdag vil det bli vesentlig flere passasjerer som rammes, sier pressetalskvinne Sofie Bruun ved Oslo Lufthavn til NTB.

40 personer er allerede tatt ut ved landets hovedflyplass, men ytterligere 19 ansatte tas ut fra tirsdag. Det vil få innvirkning på servicenivået. Sentralbordet blir bare delvis betjent og informasjonsskranken får begrenset åpningstid. I tillegg vil ansatte innenfor vann og avløp bli tatt ut.
- De reisende vil merke at servicenivået faller, men vi vil ikke måtte stenge flyplassen, forsikrer Sofie Bruun, som råder de reisende til å finne alternative reisemåter eller utsette flyturen.

- Man bør sjekke hjemmesiden til flyselskapet sitt. Er flyplassen man skal reise til stengt, har det neppe noen hensikt å møte opp på Gardermoen, fastslår Sofie Bruun.