Storbyene kan bli hardt rammet av streik

Politi, domstoler, universiteter, barnehager og skoler i de store byene rammes hvis det blir streik i offentlig sektor fra 23. mai.

 

Partene i lønnsoppgjøret i staten møtes til mekling hos Riksmeklingsmannen mandag. Kommer ikke partene i stat og kommune til enighet innen torsdag klokken 24, blir det streik i offentlig sektor fra fredag morgen.

- Vi er forberedt på streik, sier lederen i YS Kommune, Gunn Olander, til NTB.
En streik i offentlig sektor vil i første omgang omfatte rundt 6.100 statsansatte og over 11.000 kommuneansatte. Det er spesielt storbyene Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø som vil bli rammet av en eventuell streik i staten. En streik i kommunene vil ramme skoler, barnehager og sykehus, samt ulike typer kommunale virksomheter i alle landets fylker.

Sykepleiere
Partene i offentlig sektor brøt lønnsforhandlingene 29. april. Årsaken til bruddet både i stat og kommune var stor avstand mellom krav og tilbud. LO Stat, YS Stat og Unio Stat har krevd en lønnsvekst på 7 prosent i årets tariffoppgjør i staten. De tre hovedsammenslutningene med nærmere 100 000 medlemmer mener dette må til fordi offentlig sektor har blitt hengende etter lønnsmessig i forhold til privat sektor.

I kommuneoppgjøret har KS (kommunesektorens arbeidsgiverorganisasjon) tilbudt et prosenttillegg, mens arbeidstakerne vil ha et kronetillegg. Tilbudet omfatter også en stor lokalpott, mens arbeidstakerne vil ha mest mulig sentralt.

Mindre politi
Dersom meklingen ikke fører fram og det blir streik fra fredag, rammes statlige etater som skatteetaten, politi og domstoler, universiteter og høyskoler, tolletaten, Statens innkrevingssentral, Arbeidstilsynet, Nav, Havforskningsinstituttet, Helsedirektoratet, Kunnskapsdepartementet, Meteorologisk institutt og Oljedirektoratet.

Bare i Unio, landets nest største hovedorganisasjon på arbeidstakersiden, vil omkring 3.000 arbeidstakere fordelt på Bergen, Bærum, Karmøy og Tromsø gå ut i en eventuell streik. De streikende vil omfatte sykepleiere, lærere, førskolelærere, forskere, fysioterapeuter, ergoterapeuter og administrativt personell