Ny stor nasjonal-park på Helgeland

Direktoratet for naturforvaltning (DN) foreslår at Lomsdal-Visten nasjonalpark på Helgeland opprettes med et areal på 1.116 kvadratkilometer.

 

Forslaget, som nylig er sendt til Miljøverndepartementet, innebærer at Lomsdal-Visten blir en av Norges store nasjonalparker, omtrent på samme størrelse som Børgefjell og Jotunheimen nasjonalparker.

Det foreslåtte verneområdet omfatter fjordlandskap, vassdrag, skogdaler og høyfjell i kommunene Brønnøy, Grane, Vefsn og Vevelstad i Nordland. Området ligger nord for riksvei 76 - Tosenveien - og strekker seg fra Velfjorden og Visten i vest og nesten til E 6 i øst.

Konflikter
Konfliktene omkring denne vernesaken knytter seg særlig til området omkring Okfjorden og Storfjorden - som er to små fjordarmer av Velfjorden, og i verneforslaget omtalt som Nordfjordan.
Omtrent halvparten av de foreslåtte verneområdene er privat grunn, og grunneiere har tidligere protestert kraftig mot at eiendommene deres skal bli nasjonalpark.

DN foreslår et eget punkt om «samisk kultur og næringsutnyttelse», og at området skal kunne brukes til reindrift.

Nummer 30 og 31
Miljøverndepartementet er nå i gang med å vurdere DNs forslag både om Lomsdal-Visten, og forslaget om den betydelig mindre Sjunkhatten nasjonalpark i Bodø, Fauske og Sørfold kommuner.
Ifølge årets statsbudsjett er det regjeringens ambisjon at endelige vedtak skal bli fattet i år om begge disse to nye nasjonalparkene i Nordland. Men først skal Miljøverndepartementet vurdere DNs forslag, og andre berørte departementer skal si sin mening om verneforslagene. Foreløpig er det uvisst om sakene blir ferdigbehandlet før året er ute, får NTB opplyst.

Stortinget ga i 1993 sin tilslutning til landsplanen for nasjonalparker, og både Lomsdal-Visten og Sjunkhatten er en del av denne planen. Hvis saksbehandlingen går som planlagt, blir disse to nummer 30 og 31 blant Norges nasjonalparker på fastlandet. I tillegg er det sju nasjonalparker på Svalbard.

Storslått landskap
DN skriver i sin tilråding om Lomsdal-Visten at denne nasjonalparken - sammen med Strauman landskapsvernområde på 32 kvadratkilometer i Indre Visten - vil bevare et stort og tilnærmet urørt naturområde og et variert kystlandskap fra fjord til fjell på Helgeland.

«Landskapet er storslått», skriver direktoratet, og framhever flere spesielle grotter og karstformer, det vil si kalksteinsforekomster. Blant verneverdiene ellers nevner DN 44 rødlistearter, uvanlig høye forekomster av sjeldne og sårbare rovfugler, og en unik vassdragsnatur med fem vernede vassdrag.

Internasjonalt ansvar
«Fjordområdet i Lomsdal-Visten peker seg ut som kanskje det mest verneverdige skogområdet som er kjent i kyststrøkene i Nordland og Troms. Nordfjordan-området har fuktige oseanisk påvirkede skogtyper som Norge har internasjonalt ansvar for», skriver DN.

Dette er begrunnelsen for direktoratets forslag om at området rundt fjordarmene Okfjorden og Storfjorden - omtalt som Nordfjordan - skal bli en del av nasjonalparken, og ikke bare landskapsvernområde, slik Fylkesmannen i Nordland har foreslått.