Ubesvarte spørsmål om sykehotellet

Høyres Inge Lønning forventer klare svar fra helseminister Sylvia Brustad (Ap) når hun tirsdag må forklare seg i Stortinget om det omstridte sykehotellet ved Radiumhospitalet.

 

FAKTA om sykehotellsaken


* Byggingen av et sykehotell ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet i Oslo blir stoppet av Helse Sør-Øst i februar fordi prosjektet verken har penger eller de nødvendige godkjenningene.
* Private investorer med Arthur Buchardt i spissen tilbyr seg å ferdigstille prosjektet, men får nei av Helse Sør-Øst. Saken blir bredt omtalt og ender i Stortingets spørretime. På et ekstraordinært styremøte i mai åpner styreleder Hanne Harlem i Helse Sør-Øst for en privat løsning.
* Etter å ha fått mange tilbud fra private aktører opplyser helseminister Sylvia Brustad (Ap) 8. mai at sykehotellet skal bygges med offentlige midler og støtte fra Kreftforeningen.
(Kilde: NTB og Aftenposten) (©NTB)

– Det er en rekke ubesvarte spørsmål som vi håper å komme til bunns i. Vi vil vite hvordan prosjektet kom i gang, hvorfor det ble stanset og hvem som var orientert om hva, sier Lønning til NTB.
Den erfarne Høyre-politikeren er saksordfører under tirsdagens høring om sykehotellet i Stortingets helse- og omsorgskomité.
– Aparte
Lønning fastslår at høringen vil bli avholdt selv om regjeringen nå har besluttet å bevilge penger til å realisere sykehotellet i samarbeid med Kreftforeningen.
– Vi har også flere spørsmål til denne løsningen. For meg er det fremdeles uklart hvem som skal drive hotellet og hvilken rolle Kreftforeningen er tiltenkt. Hele saken har hatt et aparte forløp, og jeg har vondt for å forstå hvorfor det gikk så lang tid fra prosjektet ble stanset til det ble startet opp igjen, sier Lønning.
Beordret bygging
Åge Danielsen som ble kastet som administrerende direktør ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet i februar, uttalte i et lengre intervju på TV 2s Tabloid tirsdag at han handlet på instruks fra styret da han beordret bygging av sykehotellet.
– Det er i så fall nytt for meg, sier Lønning.
Byggingen av sykehotellet for kreftpasienter som er til behandling ved Radiumhospitalet ble stanset fordi det ikke forelå klarsignal fra Helse Sør-Øst.
– Systemet forutsetter at de økonomiske rammene politikerne fastsetter, blir overholdt. Men det uklare er jo hvordan kommunikasjonen har vært mellom Rikshospitalet-Radiumhospitalet og Helse Sør-Øst, sier han.
Kartlegger
Helse Sør-Øst har brukt tid på forberede seg til stortingshøringen. Helseforetaket har lett fram dokumentasjon som skal gi svar på hvem som godkjente hva.
– Åpenbare spørsmål er hvilken dokumentasjon som foreligger og hvilken fullmaktstruktur som er fulgt, sier kommunikasjonsdirektør Gunn Kristin Sande.
Sande sier Helse Sør-Øst vil skaffe seg en slags historisk oversikt over forløpet i saken – fra det tidspunkt de første planer om et sykehotell ble lagt, til det foreløpig ble satt sluttstrek med vedtaket om å ferdigstille sykehotellet.