Spansk vannmangel hodepine og attraksjon

Sant Roma har gjenoppstått fra de døde. Det sier i alle fall troende spanske katolikker, etter at landsbyens kirke har dukket fram fra vannmassene som har skjult den siden 1960-tallet.

 

Nå er det strengt tatt ikke kirken som har reist seg, men vannet som er blitt borte. Sant Roma står nemlig midt inne i et vannmagasin som ble bygget på 1960-tallet for å sikre den spanske regionen Catalonia drikkevann - og nå er Catalonia rammet av akutt tørke.

Turistene flokker seg om middelalderkirken på bunnen av magasinet, der det nå er så tørt at støvskyene driver.

- Hver gang de viser den fram på fjernsyn, kommer det nye flokker, forteller borgermester Joan Riera i Vilanova de Sau, der magasinet ligger.

Regnmangel
Regnet kom som vanlig til Catalonia i april, men det kom ikke nok av det, og magasinene er bare rundt en firedel så fulle som de burde være. For tiden får storbyen Barcelona og dens omegn ekstra vannforsyninger med tankskip.
- Hvis tørken hadde fortsatt uten at vi hadde beredskapsplaner, ville Barcelona-regionen stått overfor kutt i forsyningene. Men slik det nå ser ut, vil arbeidet vi har satt i gang fungere nøyaktig som det skal, sier miljøsjef Jordi Campillo i byens administrasjon.

Fra oktober av skal Barcelona midlertidig få vann fra elva Ebro, i påvente av at et anlegg for avsalting av havvann blir ferdigstilt. Men regionene Valencia og Murcia sør for Catalonia klager over dette prosjektet og kaller det vanntyveri.

Bekymring
Vanskelighetene i Catalonia er akutte, men vannmangel er langt fra noe rent spansk problem. Mangelen skaper bekymring også på det globale planet, og FNs miljøprogram UNEP vil neste år arrangere et nytt internasjonalt vannforum, denne gangen i Tyrkia.

- Det konkrete målet for dette femte forumet er å oppmuntre til bedre håndtering av verdens vannressurser. Den kollektive bevisstheten må styrkes og få uttrykk i lovgiving, finansiering og styring, sier den tidligere UNEP-direktøren Klaus Töpfer.
For vannproblemene kjenner ingen grenser, og neste gang er det kanskje amerikanernes tur til å bli rammet. Ifølge professor og vannekspert Ahmed Mete Saaci frykter enkelte at 36 av USAs 50 delstater vil få mangel på vann i løpet av de neste fem årene.