Dårlige byggverk kostet mange liv i Kina

FN slår fast at dårlige bygningskonstruksjoner kostet mange mennesker livet i Kina.

4,8 millioner kinesere skal være hjemløse etter jordskjelvet, som kan ha kostet 50.000 mennesker livet.

- Vi vet hvordan vi kan lage bygninger som bedre tåler jordskjelv. Men denne kunnskapen er ennå ikke godt utbredt blant beslutningstakere som håndhever byggeforskriftene for hus, skoler og sykehus, sier direktør Salvano Briceno ved et FN-organ som jobber med å forebygge katastrofer.

Flere hundre tusen bygninger, blant dem mange skoler, raste sammen da jordskjelvet rystet Sichuan-provinsen sørvest i landet sist mandag.

- Må moderniseres
Briceno kritiserte ikke Kina direkte, men uttalte at FN både i Pakistan i 2005, i Iran i 2003 og nå i Kina har sett at bygninger som faller sammen, er den største trusselen mot innbyggernes liv og helse når jordskjelv rammer.

- Skoler, sykehus og annen viktig infrastruktur må systematisk oppgraderes og moderniseres i jordskjelvområder dersom vi ønsker å redde liv, sier han.

- Det finnes fortsatt for mange dårlig planlagte og konstruerte bygninger i jordskjelvområder, og altfor mange folk dør på grunn av dette.
EU lovte fredag å gi rundt 16 millioner kroner i katastrofehjelp til Kina.

Kraftig etterskjelv
Et etterskjelv som ble målt til 5,9 på Richters skala, utløste fredag jordskred som begravde biler og skapte nye problemer for redningsarbeidet. Jordskredene isolerte også flere katastrofeområder da de rammet veier og telekommunikasjonsutstyr. Etterskjelvet kom mindre enn 50 kilometer fra episenteret til mandagens skjelv, som ble målt til 7,9 på Richters skala.

Lyspunktene i redningsarbeidet blir stadig færre, men fredag ble en sykepleier reddet ut i live etter å ha vært fanget i ruinene av en sammenrast helsestasjon i 96 timer. En mann ble hentet ut etter 100 timer i uvisshet i byen Yinghua, og også i byen Beichuan skal flere mennesker ha blitt berget ut i live fredag.

Lover gransking
Kinesiske myndigheter lover å finne ut hvorfor så mange skoler har rast sammen i jordskjelvet. Rundt 6.900 klasserom ble ødelagt, og dette tallet inkluderer ikke de hardest rammede kommunene.

Dersom etterforskningen kommer fram til at noen har gjort seg skyldig i mangelfullt byggearbeid, vil de bli hardt straffet, advarer landets ledere.

- Kinas departement for boliger og by- og bygdeutvikling har beordret lokale myndigheter til å etterforske grunnen til at skolebygningene kollapset i jordskjelvet, skriver nyhetsbyrået Xinhua.

Flere tusen elever og studenter har mistet livet, og mange foreldre spør seg nå hvorfor skolene ikke har vært mer solide.

21.500 døde
Nesten alle bygningene i den lille byen Wufu tålte jordskjelvet, men skolen raste sammen og 300 elever mistet livet. Foreldrene til barna hevder skolen var for dårlig bygget og at lokale tjenestemenn i byen visste om det.

- Jeg gravde fram over 20 barn. Bare fem av dem var i live, sier San Jun i Wufu.
Det er bekreftet at 21.500 mennesker mistet livet i jordskjelvet i Sichuan-provinsen.