Stadig færre vannskader

Etter syv år med en fallende tendens fortsetter i første kvartal i år den gledelige nedadgående trenden i antall vannskader.

 

Ifølge tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon for første kvartal i år fortsetter nedgangen i antall vannskader. Mens 2001 representerer det verste lekkasjeåret etter århundreskiftet med 77 000 skader, er prognosen for 2008 ca 53 000 skader. I fjor ble det registrert 59 500 skader.

Kostnadene for vannskadene som siden 1990 har mer enn firedoblet seg, viser nå også en liten nedgang. Her er prognosen for 2008 vel 2,1 milliard kroner mot 2,37 milliarder i toppåret 2006. Men her er trenden mer usikker.

Kostnadene per vannskade passerte i første kvartal for første gang 40 000 kroner mot et snitt på vel 39.800 i fjor. Økningen er imidlertid langt mer beskjeden enn nivået de senere årene.

En glad prosjektleder Lars-Erik Fiskum i Vannskadekontoret håper at den forebyggende innsatsen over mange år nå begynner å gi resultater.

Han tror nedgangen også kan skyldes at det i 10 år nå har vært montert rør-i-rør-systemer med PEX-rør hvor det ikke oppstår korrosjon som i de tidligere kobber-rørene. Men han frykter at mye påvist feilmontasje etter hvert vil føre til at det også i de nye installasjonene vil oppstå ledningsbrudd med vannskader som resultat.

- En annen forklaring på nedgangen kan skyldes en rekke milde vintre på rad, sier han og henviser til toppåret for vannskader i 1996 hvor en kald vinter med mange frostskader preget statistikkene som det året viste totalt 80 000 skader.