Skal granske skolekollapser i Kina

Ved en sammenrast skole i Sichuan sitter en mor og knuger det døde barnet sitt i armene. Kinesiske myndigheter lover å finne ut hvorfor så mange skoler har kollapset i jordskjelvet.

Dersom myndighetenes etterforskning konkluderer med at noen har gjort seg skyldig i mangelfullt byggearbeid, vil de bli hardt straffet, advarer Beijing.

- Kinas departement for boliger og by- og bygdeutvikling har beordret lokale myndigheter til å etterforske grunnen til at skolebygningene kollapset i jordskjelvet, skriver nyhetsbyrået Xinhua.

Lite solide
Hundrevis av elever og studenter mistet livet i mandagens skjelv, og mange foreldre spør seg nå hvorfor skolene ikke har vært mer solide.
Nesten alle bygningene i den lille byen Wufu tålte det kraftige skjelvet sørvest i Kina, men skolen raste sammen, og 300 elever mistet livet. Foreldrene til barna hevder skolen var for dårlig bygget og at lokale tjenestemenn i byen visste om det.
- Jeg gravde fram over 20 barn. Bare fem av dem var i live, sier San Jun i Wufu.

Trapper opp
President Hu Jintao dro fredag til de jordskjelvrammede områdene i Sichuan-provinsen og lovet at redningsarbeidet skal trappes ytterligere opp.
- Vi må gjøre alt vi kan, kjempe mot klokka og overvinne alle vanskeligheter for å oppnå seier i redningsarbeidet, sa han da han kom til Mianyang, et av de hardest rammede områdene.

Kinesiske medier melder at tallet på døde i Kina kan komme til å overstige 50.000. Torsdag var rundt 20.000 mennesker bekreftet omkommet, og mange tusen mennesker er savnet. Hele byer er lagt i grus.

Håp
Men det er også glimt av håp i ruinhaugene i Sichuan, og det er fortsatt noen som finner sine kjære i live.

- Tusen takk, tusen takk, sa en 22 år gammel kvinne da hun ble fraktet i sikkerhet fra ruinene av et sykehus i byen Dujiangyan torsdag.
I byen Yingxiu, som ble lagt fullstendig i grus, ble ei jente på elleve år trukket ut av en sammenrast skole 68 timer etter jordskjelvet.

Mest ødeleggende
Mandagens jordskjelv er det mest ødeleggende og har hatt det mest vidtrekkende omfanget siden Folkerepublikken Kina ble dannet i 1949, sier statsminister Wen Jiabao til nyhetsbyrået Xinhua.

Mandagens skjelv var kraftigere enn Tanghsan-skjelvet i 1976, sa Wen i Chengdu i Sichuan torsdag kveld. Jordskjelvet i byen Tanghsan kalles et av verdens verste noensinne, og om lag 240.000 mennesker mistet livet.

Kinesiske myndigheter avviste alle tilbud om hjelp fra verdenssamfunnet i 1976. Denne gangen deltar japanske redningsmannskaper i arbeidet, og kinesiske myndigheter opplyste torsdag at de har takket ja til tilbud fra Russland, Sør-Korea og Singapore, som alle tre har tilbudt å sende mannskaper.