17.000 rammes av flystreiken

Til sammen 17.000 passasjerer rammes av flyplasstreiken fredag. – Dette er svært, svært beklagelig, sier informasjonssjef Anne Grete Ellingsen i Norwegian. 

Flystreiken

Fem flyplasser blir stengt fra klokken 8 fredag morgen etter at meklingen mellom Avinor og de LO-organiserte flyplassansatte ikke førte fram. 220 ansatte organisert i NTL og EL&IT-forbundet ved sju flyplasser tas ut i streik.

Bergen lufthavn Flesland, Harstad/Narvik lufthavn Evenes, Molde lufthavn Årø, Mo i Rana lufthavn Røssvold og Mosjøen lufthavn Kjærstad blir helt stengt som følge av streiken.

I tillegg til de lufthavnene som nå tas ut i streik, vil også ansatte ved Kristiansund lufthavn bli tatt ut i streik fra og med midnatt 17. mai.

Også ansatte ved Oslo Lufthavn Gardermoen deltar i streiken, men her skal ikke streiken påvirke trafikkavviklingen nevneverdig. 

 Rundt 10.000 SAS-passasjerer, 6.000 passasjerer hos Norwegian og 1.000 Widerøe-passasjerer er berørt på streikens første dag. Flyselskapene forsikrer at de gjør sitt beste for å tilby flyginger fra alternative flyplasser og hjelpe passasjerene å booke om.

– Dette vil få store konsekvenser for passasjerene. Så lenge flyplassen er stengt, er det dessverre liten vits i å møte opp på flyplassen. Vi får verken fløyet til eller fra disse flyplassene, sier konstituert kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i SAS til NTB.

– Det vi tilbyr passasjerene, er at de kan reise fra en annen nærliggende flyplass, for eksempel Stavanger eller Haugesund for dem som skal fra Bergen. I tillegg så vil de som ønsker det, få booke om til senere i sommer eller få pengene tilbake, sier Midteide.

Flyr fra Bardufoss
Også Norwegian jobber med å ta i bruk andre nærliggende flyplasser.

– For oss er det spesielt Evenes og Flesland som er berørt i første omgang. Når det gjelder reisende fra Evenes, kommer vi til å bruke Bardufoss som alternativ flyplass. Vi prøver å ringe opp de passasjerene det gjelder, slik at de kan møte opp tidligere for at de skal kunne nå bussen til Bardufoss. De må møte to timer før oppsatt avgangstid, sier informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen.

– Vi fikk ut fire fly fra Flesland fredag morgen, men de andre avgangene blir kansellert. Vi ber passasjerene om å ringe oss for ombooking. Vi booker om gratis til reiser ut mai, i første omgang, sier hun.

Vurderer busser
Verken SAS eller Norwegian har foreløpig satt inn busser eller tog som alternative transportmidler, men begge vurderer dette fortløpende.

– Vi jobber med dette for å se hva vi kan få til. I utgangspunktet så prøver vi å booke om til nærmeste flyplass, og vi booker om de som er i utlandet til Oslo Lufthavn Gardermoen. Så får vi se hva vi kan gjøre med transport videre, sier Ellingsen.

Flyselskapene hadde fredag morgen mange frustrerte og bekymrede kunder på tråden.

– Selvfølgelig er det mange som lurer på hva som skjer. Mange skal reise på grunn av 17. mai, så dette er utrolig uheldig timing for denne store utfartshelgen i Norge, sier Midteide.

Ber om tålmodighet
Norwegian ber kundene om tålmodighet.

– Det er klart at det blir trykk på telefonene. Vi skal gjøre vårt for å booke om, og kundene skal selvfølgelig få refusjon hvis hensikten med reisen nå opphører, sier Ellingsen.

Flyselskapene følger utviklingen nøye, men kan ikke gjøre annet enn å avvente situasjonen.

– Dette er svært, svært beklagelig. Vi er en tredjepart her og ikke en del av konflikten. Men vi blir jo det likevel fordi flyplassen stenges, slik at vi ikke kan drive normalt, sier Ellingsen.