Bred begeistring over kunnskapsmillioner

Regjeringens forslag om 143 nye millioner til forskning og høyere utdanning blir mottatt med stor begeistring. Mottakerne håper regjeringens giverglede fortsetter.

I årets reviderte nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å utvide basisbevilgningen til universiteter og høyskoler med 143,1 millioner kroner ut 2008.

- Dermed er det såkalte hvileskjæret avblåst, sier rektor Torbjørn Digernes ved NTNU i en pressemelding.

Viktige bevilgninger
- Forsknings- og utdanningssektoren får nå det de har bedt om. Friheten og handlingsrommet disse bevilgningene gir, er svært viktig for hele sektoren, sier forsknings- og utdanningsminister Tora Aasland til NTB.

Hun presiserer at det er et krav at pengene brukes på en fornuftig måte:
- Det ligger i kortene at universitetene og høyskolene må tenke langsiktig, de har noen viktige mål å nå, og basisbevilgningen gir et godt grunnlag for det, avslutter statsråden.

Ifølge NTNU vil bevilgningen utgjøre 286,2 millioner kroner for 2009. Universitetenes andel utgjør 96,9 millioner kroner.

- Dette er meget klokt av regjeringen. Det viser at statsråden og hennes regjeringskolleger har lyttet til våre argumenter om at grunnfinansieringen må gi handlingsrom for forskning og mulighet til å opprette bredden i undervisningstilbudet, og ikke minst til å oppfylle intensjonene i kvalitetsreformen om en tettere oppfølging av studentene, sier Digernes.

Fornøyde
Begeistringen blant forskere, akademikere og studenter er stor. Forskerforbundet er svært fornøyd med Aasland:

- Ministeren har lyttet til situasjonen i sektoren og vist styrke med å få gjennom dette i regjeringen. Dette er sårt tiltrengte midler som gir oss muligheten til å se fremover igjen, sier Bjarne Hodne, leder i Forskerforbundet.

Basisbevilgninger er frie midler som institusjonene selv kan velge hvordan de vil bruke. Universitetet i Tromsø kan glede seg over 11,8 millioner kroner i økte basisbevilgninger.

- Dette er en stor seier for forskning og høyere utdanning, sier Pål Julius Skogholt, fylkesråd for utdanning i Troms.

Håper på mer
Studentene uttrykker også sin glede over forslaget.

- Dette er penger studentene har savnet. Nå må institusjonene starte og rette opp kuttene som studentene har blitt påført det siste året, sier studentlederne Per A. Langerød (Norsk Studentunion) og Olav Øye (Studentenes Landsforbund).
Akademikerne er enig, og håper regjeringen vil fortsette kunnskapssatsingen:
- Vi håper at dette bare er begynnelsen på en skikkelig satsning, sier Christl Kvam, leder i Akademikerne.

Statsråd Tora Aasland mener regjeringen nå er på et tilfredsstillende nivå når det gjelder prioriteringer til forskning og høyere utdanning.

- Jeg kan ikke se for meg noen statsråd som vil endre dette sporet, sier Aasland til NTB.