Nå kommer de røde kontrollmerkene

Nordlendingene er de første som kan pryde bilene sine med de årets røde kontrollmerker. Statens vegvesen starter i disse dager utsendingen av merker til 2,3 millioner bileiere.

Utsendingen av kontrollmerkene starter til de høyeste postnumrene, i Nord-Norge. Først rundt 20. juni får de på Østlandet som de siste tilsendt sine merker, opplyser Staten vegvesen.

- Alle de over 2,7 millioner norske biler som er i motorvognregisteret må ha kontrollmerkene på skiltene for å vise at alt er i orden, sier Ivar Fjeldberg i Statens vegvesen.

Avgifter betalt
For å få kontrollmerket automatisk tilsendt, må bilens årsavgift og forsikring være betalt. I tillegg må kjøretøyet ha godkjent periodisk kjøretøykontroll og det må ikke foreligge noen avskiltingsbegjæring.

Det er i år 421.747 biler som ikke har ett eller flere av disse forholdene i orden. 283.197 er skyldig årsavgift, 130.532 har ikke godkjent EU-kontroll, 96.518 er uten forsikring, 18.861 er meldt stjålet og 56.884 er solgt og ikke ennå omregistrert.

Etternølere
- Vi oppfordrer alle «etternølere» til å få orden på sine forhold hurtigst mulig. Erfaringsmessig ordner de fleste opp sine forpliktelser i løpet av sommermånedene, sier Fjeldberg.

Siste frist er 28. juli. Først i midten av august starter Vegvesenet med avskilting av biler uten merker.