- Budsjett skaper usikkerhet

- Det er stor usikkerhet om utviklingen av aktiviteten i norsk byggenæring og derfor er det synd at regjeringen ikke griper tak i det betydelige vedlikeholdsetterslepet i offentlig sektor, sier BNL-sjef Sverre A. Larssen.

Han sier videre at budsjettet heller ikke er stramt nok til å redusere et særnorsk høyt rentenivå.

Manglende vedlikeholdssatsing
BNL har tidligere i vår fremmet flere konkrete forslag overfor regjeringen om økt satsing på vedlikehold. Dette gjelder både behovet for økt vedlikehold på vei og jernbane og i offentlig bygningsmasse.

- Dette er svært viktige tiltak i en situasjon der det råder stor usikkerhet om utviklingen i byggenæringen. Behovet for vedlikehold i skolebygg, kirker og helsebygg, samt infrastruktur er mange steder prekært, og det er beklagelig at regjeringen i dagens situasjon ikke makter å ta tak i dette, sier Larssen. Han mener det imidlertid er positivt at arbeidet med jernbanetunnelen under Oslo S forseres.

Særnorsk rentenivå
Det høye rentenivået er i ferd med å bli et særnorsk fenomen.

- Dette er i ferd med å få klare utslag i byggeaktiviteten i Norge. Erfaringen fra tidligere konjunkturtopper viser at det kan få betydelige negative langtidseffekter, dersom den høye renten vedvarer. Det er derfor beklagelig at regjeringen ikke velger å stramme inn det totale utgiftsnivået ytterligere for å få ned renten, sier Larssen.

Viktig å fortsette kampen mot svart arbeid
BNL reagerer positivt på styrkingen av Arbeidstilsynet og Skatteetaten. Dette er viktige bidrag for å gjøre det vanskeligere for useriøse bedrifter i Norge, og en nødvendig økning for at etatene skal kunne gjennomføre nødvendig kontroll og tilsyn.