Frykter SV-Kristin sender renta i taket

Opposisjonen på Stortinget gir finansminister Kristin Halvorsen (SV) noe av skylden for at renta stiger. Venstre frykter forslaget til revidert nasjonalbudsjett vil ramme låntakerne hardt.

- Dette er et fargeløst og kjedelig budsjett som jeg frykter kan bidra til at renta blir høyere enn den ellers ville ha blitt. Regjeringen kutter ikke én eneste utgift og budsjettet er langt mer ekspansivt enn hva Kristin Halvorsen gir inntrykk av, sier Sponheim til NTB.

Han mener finansministeren og SV-lederen må ta noe av skylden for at Norges Bank har hevet styringsrenta 14 ganger siden de rødgrønne overtok regjeringskontorene.

- Kristin Halvorsen er ikke uten skyld for at renta stiger og prisene øker, selv om mye åpenbart har med internasjonale forhold å gjøre. Hun kunne ha gjort mye mer for å holde renta i sjakk, sier Sponheim.

- Medansvar
Høyre er enig i at finansministeren har et klart medansvar for de økte rentene.
- Det er mange forhold som påvirker renta og alle skjønte at den skulle opp fra det nivået den lå på da vi satt i regjering. Men Kristin Halvorsen har i høy grad medvirket til at vi nå har betydelig høyere rente enn ellers i Europa. Hun gjør for lite for å motvirke renteøkninger, sier finanspolitisk talsmann og nyvalgt nestleder i Høyre Jan Tore Sanner.

- Det viktigste regjeringen kunne gjort for å unngå flere renteøkninger, var å bidra til å få flere i arbeid. Norge mangler ikke penger, men hender. Dessuten bør regjeringen kvitte seg med allergien den har mot private alternativer, sier Sanner.

Finansminister Kristin Halvorsen avviser bestemt at regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett vil bidra til økte renter.

- Dette vil ikke øke renta, sier hun.

Finanskomiteens leder Reidar Sandal (Ap) er enig:

- Vi er opptatt av å legge fram et revidert nasjonalbudsjett som ikke fører til ytterligere press på renta og kronekursen. Derfor er vi nødt til å holde igjen på pengebruken, sier han.

Ingen applaus
Pengebruken er ikke det eneste som bekymrer opposisjonen. Tradisjonen tro var det ingen applaus å hente for regjeringen over innholdet i budsjettforslaget heller.

- Det er det mest fantasiløse reviderte budsjettet jeg har opplevd. Det kunne like gjerne vært satt bort til Norges Revisorforening, sier Sanner.

KrF mener regjeringen demonstrerer handlingslammelse med budsjettforslaget og etterlyser flere tiltak for reduserte klimautslipp. Venstre-leder Lars Sponheim mener budsjettet er så kjedelig fritt for politikk at det nesten er til å sovne av. Men han avviser at kravet om utgiftskutt og ønsket om mer politikk står i motsetning til hverandre.

- Politikk handler om å prioritere. Denne regjeringen kunne ha vist at den ville noe med Norge ved å redusere noen utgifter og bruke pengene på andre viktige områder. Men budsjettet viser at vi har å gjøre med en viljeløs regjering som åpenbart har nok med å holde hverandre i sjakk, sier han.

Fremskrittspartiets Ulf Leirstein mener budsjettendringene fra regjeringen i det store og hele er «småflikking». Men han lar seg provosere av punktet om økte avgifter på bensin og diesel.

- Norge går så det griner, og så er dyrere bensin og diesel det eneste regjeringen haster gjennom fra klimaforliket. Dette vil staten tjene penger på, mens folk flest taper, sier Leirstein.