Overopphetet økonomi blir enda hetere

- Regjeringens forslag til Revidert nasjonalbudsjett øker presset i et allerede meget stramt arbeidsmarked, sier NHOs direktør for næringspolitikk, Petter Haas Brubakk. 

- Siden 1. kvartal 2007 har sysselsettingen økt med 4,2 prosent. Samtidig er det mange ubesatte stillinger både i privat og offentlig sektor. Mens Revidert nasjonalbudsjett burde bidratt til å kjøle ned norsk økonomikk, bidrar det istedenfor til å øke temperaturen. Det er det siste vi trenger nå, sier Brubakk.

- Selv om Regjeringen isolert sett reduserer bruken av "oljepenger", brukes det fortsatt flere milliarder kroner for mye. Den underliggende utgiftsveksten øker fra 2,2 til til hele 3,2 prosent.

- Regjeringen overlater dermed jobben med å kjøle ned norsk økonomi til Norges Bank og høyere renter. Dette kan føre til at den norske kronen styrker seg ytterligere mot utenlandsk valuta, og skaper betydelige vanskeligheter for norske bedrifter som konkurrerer med utlandet.
Det som er positivt i budsjettet er at regjeringen styrker arbeidslinjen gjennom tiltak for å få folk raskere tilbake i arbeid etter sykefravær og ulike trygdeytelser. Dette følger opp samarbeidet gjennom IA-avtalen.

- Det er også positivt at "hvileskjæret" i bevilgningene til universitetene nå rettes opp, selv om det er vanskelig å se at regjeringen gjør noe systematisk for å styrke innsatsen for fremtiden på utdanning og forskning, sier Brubakk.