Økt satsing på fornybar energi

Regjeringen ønsker å legge til rette for økt utbygging av fornybar energi, og foreslår derfor å bedre betingelsene for marginale kraftprosjekter. 

– Regjeringen foreslår å legge forholdene bedre til rette for opprusting av kraftverk samt innføre en årlig utbetalingsordning i tilfeller med ny, negativ grunnrenteinntekt. Potensialet for utbygging av vannkraft ligger særlig i småkraftverk, samt opprusting av eksisterende kraftverk, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Regjeringen har som mål at årsproduksjonen av fornybar energi, samt energieffektivisering, skal økes med 30 TWh fra 2001 til 2016. Norge er rikt på fornybare energiressurser, og det teoretiske potensialet for utnyttelse av fornybare energikilder er stort. Samtidig legger blant annet teknologi, kostnader og miljø begrensninger på hvor mye som kan bygges ut i praksis. Det er vannkraft som i dag er den billigste teknologien. Vindkraft på land, bioenergi og havbasert vindkraft har høyere kostnader, mens andre teknologier fremdeles er umodne og har høye kostnader.

For et marginalt lønnsomt prosjekt vil grunnrenteskatten ikke redusere prosjektets verdi etter skatt, og grunnrenteskatten vil derfor ikke hindre utbygging av lønnsomme kraftressurser. Samtidig sikrer grunnrenteskatten fellesskapet en rimelig andel av overskuddet i kraftprosjekter med høy lønnsomhet.

– Det er viktig å sikre at fellesskapet får sin andel av store overskudd som skyldes utnyttelsen av knappe naturressurser som vannkraften. Regjeringen ønsker å bevare grunnrenteskatten som et målrettet virkemiddel for å bidra til dette, både for vannkraft og petroleum. Samtidig ønsker vi å gi riktige incentiver til å investere i ny, fornybar energi. Dette er en naturlig del av oppfølgingen av klimaforliket, sier finansministeren.