Poststreik vil særlig lamme pakkeposten

Natt til torsdag går meklingsfristen for lønnsoppgjøret i Posten ut. Fagforeningen Postkom er beredt på streik og klar til å lamme det meste av pakkepost i Norge. 

625 ansatte i Posten er beredt til å gå til streik torsdag morgen klokken 6 hvis forhandlingene ikke har ført fram til midnatt. I første omgang er det tre sentrale postsentre som skal tas ut: Postens kontaktsenter, Postens kundesenter og Oslo godssenter. Sistnevnte er selve i hjertet i pakkedistribusjonen i Norge.

– Godssenteret behandler veldig store volum med post hver dag. Ved å ta det ut i streik lammer vi det meste av pakkedistribusjonen i Norge, sier forbundsleder Odd Christian Øverland i arbeidstakerorganisasjonen Postkom til NTB.

Pakker som inneholder medisin og annet livsviktig materiale vil fremdeles bli distribuert.

– Vi skal ikke sette folks liv og helse i fare, sier Øverland.

– Arrogant ledelse
Forhandlingene har tre hovedpunkter: Forbedring av velferdsordninger, økte sosiale goder og økt godtgjørelse for overtidsarbeid. Postkom er klar til å ta et kraftig oppgjør med ledelsen i Posten.

– Ledelsen har tidligere avvist samtlige av våre krav ved forhandlingsbordet. I tillegg opplever vi deres motkrav som ekstremt arrogant, sier Øverland.

Posten har blant annet krevd at en stor andel av foreningens medlemmer skulle tas ut av de kollektive lønnsforhandlingene, og en reduksjon av ulempetilleggene.

– Dette er et angrep på selve grunntanken i lønnsforhandlinger. Kollektive avtaler er kjernen i det vi jobber med. I tillegg kom det et krav fra Posten om å forringe allerede opprettede rettigheter. Vi går ikke i lønnsforhandlinger for å få dårligere kår, sier Øverland.

Nye aktører
Posten begrunner sine krav med liberaliseringen av postmarkedet fra 2011, med fri konkurranse på brevdistribusjon.

– Bakgrunnen for våre posisjoner at mange aktører når er på vei inn i markedet. Dette fører til en ny virkelighet for våre ansatte, sier pressesjef Kjell S. Rakkenes i Posten til NTB.

I Posten jobbes det nå med konsekvensutredninger for den varslede streiken.

– Kundetelefonene vil i praksis bli vanskelig å bruke, og sentralbordet blir stengt. Det verste vil komme på pakkedistribusjonen. Godssenteret i Oslo håndterer alt som er kommet fra utlandet samt alle pakker som blir sendt inn til og ut fra østlandsområdet. Vi vil prøve å minimere konsekvensene så mye som mulig innenfor de reglene som gjelder, sier Rakkenes.

Videre opptrapping
Postkom er klar for en langvarig streik.

– Vi har en opptrappingsplan. Detaljene vil vi ikke kommunisere gjennom mediene ennå, men den gjelder store deler av virksomheten, sier Øverland.

Ifølge ham vil den neste opptrappingen bli vesentlig større enn hva som er varslet torsdag.

– Vi har satt oss frister på når en eventuelle opptrappinger skal settes i verk, sier Øverland.

Riksmeklingsmannen har lagt strenge medierestriksjoner på dagens forhandlinger.

– Vi er i en ta og gi situasjon, men vi vet akkurat hvor grensene våre går. Utover det kan jeg ikke kommentere saken, sier Øverland.