Tokke kulturhus

Tokke kulturhus

Tokke kulturhus
Sted: Dalen i Telemark
Prosjektkostnad: 73 millioner kroner
Prosjekttype: Svømmeanlegg, flerbrukssal og bibliotek
Areal: 2200 kvadratmeter
Byggeherre: Tokke kommune
Prosjekt- og byggeledelse: A.L.Høyer Skien
Hovedentreprenør: Skorve Entreprenør
Arkitekt: Arkitektkontoret Nils Tveit
Konsulenter: RIB: A.L.Høyer Skien - RIV: Erichsen & Horgen - RIE: Malnes og Endresen - RIBr: NEAS Brannconsult - RIAKU: Akustikk-konsult - RISc: Kappa
Tekniske fag: Rør: Timland Sveis- og Rørservice - Ventilasjon: Multiluft - Vannbehandlingsanlegg: ABC-Tech - Automatikk: Kvernland Elektriske - Elkraft- og teleinstallasjoner: Dyrud Elektro - Heis: Kone - Lydanlegg kino og teater: Hjalmar Wilhelmsen
Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Knut Jønholt - Blikkenslager: Kilen Smie & Blikk - Mur og Flislegging: Telemark Mur & Flis - Ferdigbetong: Kvitseid Betong - Kjerneboring: Kongsberg Betongsaging - Maler: Runar Danielsen - Brannisolering/tetting: BrannStopp Norge - Takkonstruksjon: jatak Alfa Tre - Byggevarer: Byggmakker Seljord Elektriske - Parkett: Bo Andrèn - Systemhimlinger: Egil Engravslia - Alum.vinduer/dører: Frontal - Branndører: Norfo - Gulvstøp: Bjørn Furuheim - Stålarbeider: Telestål - Taktekking: Icopal Tak - Systemvegger: GHV-montasje - Rullegitter: Notodden glass og aluminium

Kraftkommunen Tokke i Telemark har spandert på seg et nytt kulturhus til drøye 73 millioner kroner.

Nybygget på 2200 kvadratmeter er døpt til Tokke kulturhus, men gikk under navnet Tokke flerbrukshus under hele planleggings- og byggeperioden. Det er kanskje ikke så rart når bygget blant annet inneholder svømme- og velværeanlegg, flerbrukshall med kino og scene og bibliotek.
Arkitekt for bygget er arkitektkontoret Nils Tveit as. A.L.Høyer Skien A.S har både hatt prosjekt- og byggeledelse, i tillegg har de vært konsulenter på byggeteknikk. De bygningsmessige arbeidene er utført i en hovedentreprise av Skorve Entreprenør AS.

Mange lovord

Byggeindustrien treffer en fornøyd hovedentreprenør i nybygget.
- Tokke kommune har fått seg et flott kulturhus, sier Per Ivar Magnushommen, daglig leder i Skorve Entreprenør AS. Han kan fortelle at det ikke var mangel på lovord da det nye huset hadde offisiell åpning 18. april.
Skorve Entreprenør overleverte bygget 1. februar, nøyaktig 15 måneder etter oppstart. Hovedentreprenøren har hatt en kontrakt på i overkant av 28 millioner kroner og har selv utført tømrer- og betongarbeider i prosjektet.

Helt nytt

I prosjektet er det utført både om- og påbygging av eksisterende anlegg, samt noe tilbygg. Hele anlegget fremstår nå som helt nytt både inn- og utvendig.
- Det er utført omfattende rivearbeider i prosjektet. En av utfordringene har vært å skjære ut gamle vegger for å gjøre plass til store glassflater, forteller Skorve Entreprenørs prosjektleder Åge Skindalen.

Helhet

Arkitektkontoret Nils Tveit har vært opptatt av å gi hele prosjektet et felles arkitektonisk uttrykk. Et hovedgrep i den sammenheng har vært å legge saltak på alle byggets fløyer. Arkitekt har også lagt vekt på å unngå tilbygg som ødelegger byggets helhet.
All trafikk inn til Tokke kulturhus går via en klart definert
hovedinngang. Fra byggets vestibyle er det kort vei til både flerbrukssal, bassengområde og bibliotek.

Fem kilometer trespiler

Tokke kulturhus har fasader med trepanel, pussystem og glass. Innvendig er det umulig å ikke legge merke til bruken av trespiler. Ifølge Åge Skindalen er det skrudd på plass cirka fem kilometer med bjørkespiler i prosjektet. Mesteparten befinner seg i storsalen, men også i svømmebasseng-delen finner man bjørkespilene i fin miks med fliser.
Ottaskifer på gulvene i vestibylen og en påkostet parkett i biblioteket er andre iøynefallende materialvalg.

Sluttet i Veidekke

Tokke kulturhus er et nytt bygg på Skorve Entreprenørs relativ korte prosjekt-CV. Entreprenøren, som har kontor i Seljord, ble nemlig dannet så sent som i 2005.
- Vi var tre personer som sluttet i Veidekke fordi vi ønsket å starte noe selv. Så langt har det gått veldig bra. Nå er vi 40 ansatte og vi omsatte i fjor for cirka 100 millioner kroner, forteller Magnushommen og legger til at de ønsker å stabilisere seg på det nivået de nå ligger.

Telemarksentreprenør

Skorve Entreprenør opererer i stor grad i Vest- og Midt-Telemark og der er det nok prosjekter å regne på. Magnushommen er ikke akkurat
misfornøyd med tidspunktet de valgte å starte opp sin egen bedrift, men vektlegger samtidig at de opererer i et marked hvor byggekonjunkturene ikke svinger veldig mye.
Skorve Entreprenør vurderer nå også å ta oppdrag i andre deler av Telemark.
- Vi har sett litt på Notodden for der skjer det en del, men foreløpig har vi verken hatt tid eller ressurser til å foreta oss noe, opplyser Magnushommen.

Tekst og foto: Ådne Homleid


Flere prosjekter