Sandgata 28

Sandgata 28

Sandgata 28
Sted:
Trondheim
Prosjekttype: Tilbygg
Entreprisekostnad eks mva: 50 mill kroner
BRA: 2050 kvm
Byggherre: Prora Eiendom/Kanalbygg
Totalentreprenør: Saga Entreprenør
Prosjekteringsleder: Myklebust
Arkitekt: Link Signatur
Rådgivere: RIB: H&L - RIBr: Cowi
Underentreprenører og leverandører: Stål: RF-eksperten - Maler: MTG - Parkett: Byggmakker Proff - Flis leiligheter: ByggPro - Flis fellesareal: MurTek - Rørlegger: Jan Stræte - Ventilasjon: Sverre Moe Ventilasjon - Elektro: Elektro Eksperten - Innredninger: HTH Kjøkken - Heiser: HeisTek - Byggvask: Kine's - Blikkenslagerarbeid: Mesterbilkk - Tak- og membranarbeider: MesterTak

I Sandgata 28 i Trondheim sentrum har Saga Entreprenør tatt bort tre halve etasjer av et parkeringshus og bygget tre toetasjers punkthus med 40 leiligheter.

Mellom punkthusene ligger det en stor felles takterrasse. I tillegg har mange av leilighetene egne balkonger eller terrasser.

Tre punkthus

Rune Sand, ansvarlig overtakelsesansvarlig i Saga Entreprenør, kaller prosjektet landsbyen på taket. Det er Link Signatur som har tegnet tilbygget. Det er oppført i totalentreprise av Saga Entreprenør. Tiltakshaver er Kanalbygg AS. Leilighetene har et samlet areal på 2050 kvadratmeter. Saga Entreprenørs kontraktssum er på 50 millioner kroner eks mva. Byggestart var i mars 2007. Leilighetene ble overtatt av kjøperne i april i år.
De 40 leilighetene varierer fra 37 til 110 kvadratmeter. Sand beskriver standarden som høy. Det var muligheter for kjøperne å ha tilvalgsløsninger. Alle leilighetene har gode solforhold, kabel-TV, bredbånd og livsløpsstandard. En del av plassene i P-anlegget er reservert for sameiet Sandgata 28.
Leilighetene ligger i tre punkthus som er bygget på toppen av parkeringshuset. Punkthusene har bærende konstruksjon av stål og tre. Takene er flate og har lettakskonstruksjoner. Fasadene består av en kombinasjon av fasadeplater og trepanel. På parkeringshuset er det en gul spilefasade. Inne i leilighetene er det gips, parkett og fliser. Det er ikke mulig å bygge flere leiligheter i Sandgata 28.
Sand sier at den største utfordringen i prosjektet har vært bæreevnen til den eksisterende konstruksjonen. - Bæreevnen har satt rammer for hva vi kunne bygge her. Vi har brukt lette konstruksjoner med stål og tre i bæring.

Moderne tilsnitt

Sivilarkitekt Gunnar Næss, daglig leder Link Signatur i Trondheim, forteller at arkitektkontoret la ned mye arbeid i å lage en grundig reguleringsplan. - Med to etasjer med leiligheter oppå et treetasjers parkeringshus hadde vi meget strenge krav til brannsikkerhet, lyd og estetikk. Vi har tilpasset uttrykket på punkthusene bryggerekken mot kanalen og gitt dem et moderne tilsnitt. Vi har hatt et godt samarbeid med byantikvaren i Trondheim.
- Det har også vært viktig å skape gode uterom som er skjermet for vær og vind. Det har vi gjort ved å legge det meste av uterommet mellom to volum. Det har gitt en tiltalende løsning med flott utsikt. Det er også en god miks av små og store leiligheter i dette prosjektet, noe som gir et variert bomiljø med beboere fra ulike aldersgrupper.

Fjernvarme

I byggeperioden har entreprenøren praktisert rent bygg. Etter at takene kom på plass har byggene blitt tørket ut med dieselvarme for å unngå fukt i konstruksjonen.
Leilighetene skal varmes opp med vannbåren varme basert på fjernvarme. Leilighetene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. De er fullsprinklet. I tillegg har parkeringshuset fasadesprinkling.
For Saga Entreprenør har dette prosjektet ifølge Rune Sand gitt verdifull kompetanse på å bygge leiligheter oppå parkeringshus, på bruk av vannbåren varme basert på fjernvarme og på tomter med liten riggplass.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter