Sametinget ødelegger for gullmilliarder

Sametinget styrer Stortinget og sørger for at Norge går glipp av milliardinntekter fra gulldrift i Finnmark, hevder en analytiker.

Truls Birkeland, som er analytiker i Glitnir, kan ikke skjønne at det ikke blir satt i gang utbredt mineralutvinning i Finnmark. Sametinget styrer Stortinget, og ikke omvendt, mener han.

- Mineralutvinningen i Finnmark kunne gitt Norge titalls milliardinntekter, men slik blir det ikke så lenge rikspolitikerne opptrer som feiginger, sier han til NRK.
Birkeland mener mineralutvinning ville brakt med seg flere goder til Finnmark, goder som også ville kommet det brede lag av den samiske befolkningen til gode. Derfor skjønner han ikke Sametingets holdning.

-Jeg tror Sametinget bør være bevisst sin egen innflytelse gjennom å rasle med aksjonssablene, true nasjonale politikere til taushet og dermed utøve mer innflytelse enn man er gitt gjennom lovverket, sier Birkeland.

Visepresident Marianne Balto (Ap) i Sametinget slår tilbake mot analytikerens påstander.

- Norge har gjennom internasjonale avtaler forpliktet seg til å ivareta urfolksrettigheter, og det er et ansvar som alle i Norge har, ikke bare Sametinget, sier hun.

- Vi ønsker gruvedrift på Finnmarksvidda velkommen, men samtidig ønsker vi at vi som bor her ikke skal sitte igjen med Svarteper når gruveeventyret en dag er over, sier Balto.

Det er funnet gull flere steder i Finnmark, blant annet ble det i juli i fjor gjort et særdeles lovende funn i Karasjok. Store Norske Gull sa da at de ønsker å gå i gang med boring i løpet av 2008.