Telemark politihus

Telemark politihus

Telemark Politihus
Sted: Myren industriområde, Skien
Prosjekttype: Politihus for operativ enhet i Grenland, samt Telemark politidistrikt
Prosjektkostnad: Ca 180 mill kroner
Areal: 8500 kvm
Byggherre: Myren Kontorbygg
Totalentreprenør: Telemark Vestfold Entreprenør

Arkitekt: pka ARKITEKTER

Rådgivere: RIB: Tore Mathisen - RIV: Sweco Grønerl RIE: YIT Building Systems - RIG: Multiconsult - RIBr: Norconsult - LARK: Grønt og Sånt
Underentreprenører og leverandører: Elektro og ventilasjon: YIT Building Systems - Rørlegger: Porsgrunn Rør - Mur og flis: Buer Entreprenør - Grunn- og utomhusarbeider: Sørensen Maskin - Betong: Unicon - Armering: Celsa Steel Service - Pelearbeider: Holt Risa - Malerarbeid: Malermester Runar Danielsen - Blikkenslager: Profil Montasje - Betongelementer: Loe Betong-elementer - Heis: Kone - Taktekking: Icopal Tak Sør - Lett tak: Lett Tak Larvik - Stålarbeider: Elektrosveis - Betong- og tømrerarbeider: Telemark Vestfold Entreprenør - Områdesikring: Rosings - Aluminiumsarbeider: Glassmester Thoresen - Persienner: Scandic Markiser - Vinduer: NorDan - Systeminnredninger: Nordia - Ståldører: Trygve Eliassen - Celledører: Rapp - Kontorinnredning: Miljø Innredning - Lås og beslag: Brann og Sikring

Et av landets største og mest moderne politihus er på plass i Skien. Telemark Vestfold Entreprenør as (TVE) har gjennomført sitt største prosjekt noensinne og det uten bemerkninger i «rullebladet».

- Dette har gått fantastisk bra. Vi har hatt et kjempegodt samarbeid med byggherre og med Politiet, overtakelsen gikk smertefritt og til rett tid og tilbakemeldingene på bygget har vært veldig gode, sier prosjektleder for TVE Knut Hegna. Han er naturlig nok også meget fornøyd med at de har gjennomført prosjektet uten skader med fravær.

Under samme tak

Byggeindustrien treffer totalentreprenøren i deres lokaler på Myren industriområde i Skien. Et lite steinkast unna ligger nybygget som nå huser den operative politienheten i Grenland og Telemark Politidistrikt. TVE har lokaler sammen med søsterbedriftene Telemark Vestfold Utvikling as (TVU) og Hus og Hyttebygg as. Førstnevnte er ansvarlig for utviklingen av politihusprosjektet.
- Vi eide denne tomta og leverte derfor inn et tilbud med både tomt og komplett bygg, forteller Kjetil Runningen, daglig leder i TVE. Stein Jaran Fredriksen i TVU er prosjektets far. Han er idéskaper, prosjektutvikler og prosjektsjef for utførelsen av selve prosjektet. pka ARKITEKTER er byggets arkitet.

Trang fødsel

Politihusprosjektet i Skien fikk en litt trang fødsel. Etter at TVUs forslag hadde vunnet tilbudskonkurransen, begynte nemlig krefter i lokalpolitikken å tvile på byggets beliggenhet rett utenfor sentrum av byen. En ny runde i de politiske organer forandret ikke på beliggenheten, men prosjektet kom i gang først 14 måneder etter at konkurransen var vunnet.
- Vi startet å produsere i november 2006 og overleverte bygget cirka 15 måneder senere. Det meste har måttet klaffe for at vi skulle klare denne byggetiden, og det har det gjort, sier Hegna. TVE og TVU har en samlet kontrakt på rundt 180 millioner kroner i prosjektet.

Spesiell løsninger

Telemark Politihus har et areal på 8500 kvadratmeter fordelt på fem etasjer. Bygget har rundt 350 rom inneholdende alt fra kontorer og kantine til hundestall og skytebane.
- Bygget blir en kombinasjon av et helt vanlig kontorbygg og et bygg som er spesialtilpasset bruker, sier Hegna.
Det er liten tvil om at TVE og underentreprenører har stått ovenfor bygningsmessige elementer som ikke akkurat er dagligdagse. Skuddsikre glass og vegger i deler av bygget og overvåkingsanlegg og adgangskontroll over snittet, forteller at det ikke er hvem som helst som flytter inn.
- Bygget har et omfattende teknisk anlegg som YIT leverer store deler av, opplyser Hegna. Han kan også fortelle at det blant annet i avhørsom og i celler er blitt bygget vegger som skal tilfredsstille meget strenge lydkrav.

Optimistisk

Telemark Vestfold Entreprenør omsatte i fjor for cirka 160 millioner kroner og de har i år et budsjett på rundt 175 millioner. Rundt halvparten av omsetningen kommer fra prosjekter som er utviklet av Telemark Vestfold Utvikling. Når det gjelder den siste datterbedriften, Hus & Hyttebygg, så bygger de eneboliger i Nordbohuskjeden.
- De tre virksomhetene har en samlet omsetning på rundt 330 millioner kroner, sier Kjetil Runningen, som foreløpig er optimistisk med tanke på utviklingen i byggemarkedet. De merker godt at leilighetsbyggingen har bremset opp, men Runningen kan samtidig fortelle at eneboligbyggingen holder seg stabilt.
- Næringsbyggmarkedet virker også veldig bra, understreker han.

Tekst og foto: Ådne Homleid


Flere prosjekter