Stopper støv

Dia Proff Norge er på banen med et produkt som fjerner tilnærmet alt støv under arbeid med vinkelsliper. Verdenspatenten, som har fått merkenavnet Støvstopp, kan vise til imponerende testresultater.

Å puste inn støv som dannes når man skjærer i stein eller betong kan være dødelig. De bitte små partiklene legger seg i lungene og er av en slik art at kroppen sliter med å bli kvitt de. Over tid er dette alvorlig. Det er et produkt som har vært etterlyst i mange år som Dia Proff Norge tilbyr. Daglig leder, Carl R. Olsen, legger ikke skjul på at i en verden der HMS får større og større fokus, bør dette produktet tas imot med åpne armer. - Det mest fornuftige vil være at arbeidstilsynet legger et pålegg på bruk av utstyret. Dette er en sak vi jobber med. Blant annet BNL og Murmesterenes Landsforening samt NAML har tatt produktet inn i varmen på grunn av HMS biten. Dette er en fin referanse for oss, sier han.

Vann og elektrisitet

Hvordan fungerer egentlig produktet? Stikkordet er vann, noe som i og for seg ikke er noen ny ide. Det nye er imidlertid at bruken av vann i kombinasjon med elektriske vinkelslipere nå er innenfor lovlige rammer. - Hele systemet er jorda med en innebygd jordfeilbryter som slår inn hvis nødvendig. Det er dette som er patentert og det revolusjonerende med produktet, sier Olsen. Han kan fortelle at vann sprøytes direkte på diamantsagbladet ved hjelp av en fire liters vannbeholder som man kan bære på ryggen eller ha stående på bakken. Takket være en kobling til startknappen på vinkelsliperen, pulserer vannet jevnt på bladet mens det er i bruk. Vannbeholderen utgjør 30 minutters konstant skjæring. Resultatet ved bruk er imponerende. Omfattende tester viser nemlig at vannet trekker til seg 99,17 prosent av støvet og gjør det om til leire som detter på bakken. I utgangspunktet passer Støvstopp sammen med alle typer vinkelslipere som er på markedet.

Spesielt diamantblad

For at resultatet skal bli optimalt og støvelimineringsprosenten på 99,17 prosent, må det brukes spesialblader med helperforering (resultat fra støvforskinstitut i USA) - Vanligvis har bladene tett stålstamme. TORNADO hel perforerte spesial diamant sagblader, gjør at vannet kommer i forkant av der det skjæres. Dette fører til at jobben gjøres 30 prosent raskere og skjærehastighet og bladets levetid blir tre til fem ganger lengre. Hullene i bladet demper også lyden med cirka 30 %. Produktet har med andre ord også en positiv bedriftsøkonomisk side, avslutter Olsen.