Resirkulert veg

Gjenbruksprosjektet er et etatsprosjekt i Statens vegvesen. Formålet er å legge forholdene til rette for resirkulerte materialer under vegbygging.

Gjenbruksprosjektet i Statens vegvesen er ett av fem etatsprosjekter i firårsperioden 2002-2005. Målet er å samordne og videreføre flere mindre prosjekter innen gjenbruk av asfalt og betong. Prosjektet skal i tillegg omfatte andre gjenbruksmaterialer og temaer som kan føre frem til det overordnede målet nemlig å omsette kunnskap om gjenvinning og gjenbruk til praksis. Gjenbruksprosjektets første år er nå tilbakelagt. Dette ble markert med en oppsummering i SFT bygget i Oslo. Halve dagen tilbrakte de sammen med Norsk betongforenings Miljøbasen som fokuserer på en del av de samme problemstillingene. Leder for Gjenbruksprosjektet Gordana Petkovic er fornøyd med arbeidet så langt og legger vekt på at det nå endelig er satt av nok økonomiske ressurser til at denne type prosjekter kan bli gjennomført på en skikkelig måte. Gjenbruksprosjektet kan se tilbake på et travelt arbeidsår med etablering av prosjektråd, delprosjekter og arbeidsgrupper. Meget oppegående nettsider er også på plass.

Delprosjekter

Etter Vegdirektoratets nylige omorganisering er ansvaret for Gjenbruksprosjektet flyttet fra Vegteknisk avdeling til Veg- og trafikkfaglig senter i Trondheim. Prosjektet har allikevel sin hovedtyngde i Oslo siden mesteparten av gjenbruksmaterialet og de fleste vegstrekningene finnes i Oslo-området. Gjenbruksprosjektet er delt opp i åtte delprosjekter; avfallshåndtering, miljøpåvirkning, betong, gjenbruk av asfalt, lette fyllmasser og isolasjonsmaterialer, gjenbruksvegen, prosjektering/økonomi/administrative forhold og nye materialer, ideer og tiltak. Det siste året har de engasjert seg i flere enkeltsaker. Håndbok 018 om Vegbygging er nå under revisjon og ny utgave vil være klar første halvår 2003. Håndboken vil i større grad enn tidligere legge vekt på gjenbruk og vil inneholde krav og anbefalinger for bruk av knust betong og tegl. Også håndbok 066 om anbudsgrunnlag er under revisjon. Det er viktig at gjenbruksmaterialer tas med tidlig i prosessen, helst allerede i beskrivelsen av anbudsgrunnlaget for nye utbyggingsprosjekter. Gjenbruksprosjektet tar sikte på å gi et bidrag til den fullstendige revisjonen av håndbok 066 som er planlagt i 2004. I tillegg til dette er det blant annet satt i gang et prosjekt der bildekk blir brukt i støyvoller og det er laget et utkast til utredning om mulighetene for økt anvendelse av varm gjenbruk av asfalt i verk. Gjenbruksprosjektet sitt arbeid kan følges på www.gjenbruksprosjektet.net.