Ulset sykehjem

Ulset sykehjem

Ulset sykehjem
Sted: Åsane, Bergen
Prosjekttype: Nybygg
Totalkostnad eks mva: 190 mill kroner
BRA: 5.600 kvm
Byggherre: Bergen kommunale bygg
Byggherreombud og byggeleder: Opak
Generalentreprenør: NCC
Prosjekterings(gruppe)leder: Ing. Tore Thorsen
Arkitekt: Bjerk & Bjørge
Landskapsarkitekt: Kompas Anne Siri Lingås
Rådgivere: RIB, RIV og RIGeo: Multiconsult - RIE: Sweco Grøner - RIBr: NEAS Brannconsult - VENT: GK Norge
Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Vassbakk & Stol - Innstøpningsgods: Hansmark - Betongelement balkonger: Scanbet, Polen - Betongelement trapper/repos: Voss Cement - Kjerneboring: Steffensen & Skaflestad - Gulvstøp: Industrigulv Spesialisten - Konstruksjonsstål: Heldal Mekaniske - Tømrer: J.H. Nævdal Bygg - Membran mur/tekking: Protan Tak - Vinduer: H-vinduet Magnor - Glass og aluminium: Accord Glassbygg - Byggtapetserer: Paul Kronheim - Maler: Fasade og Interiørgruppen - Mur og flis: Drewnokor - Murprodukter: Neumann Bygg - Flisprodukter: Flisekompaniet - Systemhimling: Innomhus - Blikkenslager: Fjell Blikk - Sanitær/varme/sprinkler: Olav Grevstad - Ventilasjon: Bergen Luftteknikk - Elektro og automasjon: Petterson & Gjellesvik - Dører (tre og stål) og pendeldører: Daloc - Foringer og listverk: Norebo - Fast inventar: Fag-innredning - Branntetting: Bergen Brannteknikk - Lås og beslag: Bergen Låsservice - Trapper og rekkverk i stål: Metab, Polen - Kjøl/frys-anlegg: Hordaland Kulde - Heiser: Schindler - Stillas: Bautas - Anleggsgartner: Gravdal Hage og Anlegg

Mellom Myrdalshovden og Salhusvegen har NCC ført opp Ulset sykehjem. Bygget har fasader i grå tegl og okergul trepanel. Mellom fløyene ligger det tre sansehager.

Prosjektleder Helge Jarstad i NCC Construction forteller at bygget er på 5.600 kvadratmeter, fordelt på tre etasjer.

190 millioner

Totalprisen for sykehjemmet er 190 millioner kroner ex mva. NCCs kontraktssum er på 93 millioner kroner ex tillegg og mva. Tiltakshaver er Bergen kommunale bygg. Sykehjemmet er tegnet av Bjerk & Bjørge og ført opp i generalentreprise. Byggestart var i november 2006. Innflytting skjer i løpet av mai i år.
Tomten er skrånende og på cirka 12 mål. Grunnen består stort sett av fjell. Jarstad sier at det har vært en del avsprengning og ifylling. - Det har vært rimelig bra massebalanse på tomten.

64 rom

Sykehjemmet består av en sentral del og fire fløyer. To av fløyene ligger i forlengelsen av den sentrale delen langs Salhusvegen. De to andre fløyene ligger på tvers av denne aksen, i retning mot vest.
Alle beboerne får enerom. De bor i grupper på åtte med felles kjøkken med spiseavdeling og dagligstue. Det er åtte slike grupper. I hver gruppe er det også et teknisk rom og et kontor. I andre etasje i midtdelen av bygget er det rom for lege, frisør, hudpleie og fotpleie.
Bærende konstruksjon er stål-søyler og plasstøpte dekker. Taket har bæring av limtredragere og stål og har båndtekking av lakkerte aluminiumsplater. Fasadene består av klimavegger av tre forblendet med tegl og innslag av okergule trepanel. Innvendig er det brukt gips og stålstendere. På gulvene er det brukt belegg med hulkiler for enkelt renhold og noe parkett. Jarstad forteller at oppføringen av bygget har gått greit. - Vi hadde ikke noen spesielle problemer. Det har vært en grei byggeplass.

Tomten avgjørende

Sivilarkitekt Arne Bjerk i Bjerk & Bjørge forteller at tomten var det mest krevende i dette prosjektet. - Terrenget heller kraftig mot øst og bygget måtte plasseres slik at beboerne kunne få adgang til skjermede hager mot sør og vest. Selv om bygget har tre etasjer er det mulig å gå eller rulle direkte ut til terreng fra alle etasjene. Dette er viktig også når det gjelder rømming av bygget. Det er mulig å ta seg rundt hele bygget også for rullestol-brukere. Inne i bygget er det et variert interiør med møteplasser for beboere og pårørende. Det har vært viktig å gi bygget et boligpreg.

Vannbåren varme

Under byggeperioden har det blitt praktisert rent bygg. Bygget er tørket ut med varmevekslere for å unngå fukt i konstruksjonen. Bygget får vannbåren varme via radiatorer, basert på naturgass. Det er balansert ventilasjon med varmegjenvinning i bygget. Andre og tredje etasje er sprinklet. Byget har bredbånd og sentral driftskontroll. Materialvalg er dels gjort ut fra ønsket om å få et godt inneklima. Det er takhøye skap på alle beboerrom for å unngå støvdannelser. Utenfor bygget er det tre sansehager og parkering. Jarstad sier at bygget har lært NCC mer om å bygge helseinstitusjoner. Sorteringsgraden på byggavfall var på 70 prosent.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter