Beskjedne anleggsmarginer

Det er konstruktive prosesser på gang mellom Statens vegvesen og byggenæringen for å oppnå et velfungerende anleggsmarked særlig på infrastrukturprosjekter. 

Tall fra Brønnøysund-registrene som Byggeindustrien sitter på, viser at det ikke er de store entreprenørene som sitter igjen med de beste resultatmarginene i anleggsmarkedet. Mens marginsnittet for de landsdekkende entreprenørene de senere årene har ligget på vel tre prosent fallende til drøye to prosent i 2006, har nivået for små og store anleggsentreprenører, ligget på om lag det dobbelte i samme tidsrommet. Store og små anleggsentreprenører er definert som virksomheter med en omsetning på henholdsvis over og under 300 millioner kroner.

Dermed ser det ut til at politisk press ikke minst fra Maskinentreprenørens Forbund (MEF) om å dele opp kontraktene for å slippe mindre aktører inn, ikke nødvendigvis er den rette medisin for å skaffe myndighetene mer vei for pengene.

– Det vi har sagt, er at vi ønsker større konkurranse i anleggsmarkedet. Og det at flere er med på å inngi anbud, vil bidra til dette. Vi har analysert prisforskjeller på de enkelte entreprisene, og der hvor det er stor konkurranse, er prisnivået lavere. Derfor synes vi ikke at koblingen til bedriftenes marginer er særlig relevant, sier adm. direktør Trond Johannesen hos MEF.

Han opplyser at MEF årlig gjennomfører en økonomisk analyse av alle sine medlemsbedrifter. Den siste viser at gjennomsnittlig omsetning er på vel 33 millioner kroner med et resultat før skatt på 5,1 prosent. Og dette marginnivået har vist en svak nedgang de siste årene.

– Vår agenda er å få med flere aktører som hovedentreprenører, og da må noen store kontrakter deles opp. Men samtidig er det aktuelt å slå sammen en del mindre kontrakter for å oppnå et mer effektivt anbudsregime, fremholder Johannesen som mener MEF står for en både og-strategi.

Les mer om saken i Byggeindustrien nummer 7.