Satser stort i Europa

Hitachi sine anleggsmaskiner står igjen på egne hjul og belter i Europa. Med ny gravemaskinfabrikk i Amsterdam viser de at det europeiske markedet tas på alvor. Den norske eneimportøren av Hitachi, Nanset Standard, ser positivt på utviklingen.

Etter at Fiat og Hitachi avsluttet sitt 16 år lange samarbeid i Europa, måtte importørene ta stilling til hvem de ville være med videre. I og med at Hitachi ga signaler om seriøs satsing på det europeiske markedet falt valget naturlig for Nanset Standard. Gode relasjoner med Hitachi i over 20 år og bedriftens satsing på gravemaskiner veide tungt. 80 til 85 prosent av det vi har solgt de fem siste årene har vært gravemaskiner. Så lenge Hitachi har en policy som sier at de skal være verdens beste gravemaskinleverandør, blir det naturlig å fortsette det gode samarbeidet, sier administrerende direktør Tom Johansen. Et bevis på at Hitachi tar det europeiske markedet på alvor er etableringen av en gravemaskinfabrikk rett utenfor Amsterdam. I februar tok Hitachi stolt imot leverandører og europeisk fagpresse for å vise det nye anlegget. Johansen likte det han fikk se og høre. De er fremtidsrettet og det virker som om de tar den kommersielle biten mer seriøst enn tidligere. Nå har de ikke bare bygget en fabrikk, men de har bygget en fabrikk som er fin å se på. At anlegget også har fått et flott demosenter gjør at helheten blir bra. Jeg synes også Hitachi viste en fin åpenhet under besøket da de delte planer og hva de tror om markedet med oss. De har beholdt gamle gode egenskaper samtidig som de har skjønt at ting fungerer annerledes i Europa enn i Japan, sier han.

Enklere logistikk

For Hitachi er nærhet til kundene, best mulig løsninger tilpasset det lokale markedet og kort leveringstid viktige punkter i den Europeiske satsingsstrategien. Nanset Standard ser frem mot desember når den nye fabrikken er 100 prosent oppe og går. Logistikken vil da bli mye enklere. Tidligere måtte de spikre bestillingene seks måneder på forhånd. Nå kan de gjøre endringer en måned før kunden skal ha maskinen. Det er akkurat kundenes egne valg som er poenget med fabrikken i Amsterdam. Anlegget kan kalles en monteringsfabrikk der ferdige deler kommer fra Japan og Hitachi-styrte leverandører i Europa. Hver enkelt maskin blir montert etter kundens ønske. Foruten gravemaskiner kommer Nanset Standard til å konkurrere hardt med de største på hjullastere. Disse blir levert av Hitachi-Furukawa fabrikken i Lyon. Fabrikkene i Lyon og Amsterdam vil være viktige for oss. Sammen med minimaskiner og maskiner over 50 tonn, vil de stå for over 90 prosent av vårt salgsvolum, sier Johansen. Nanset Standard har til nå ikke satset på de aller minste gravemaskinene som blir produsert i Oosterhaut i Nederland. I og med at også disse kommer i den nye Zaxis serien til Hitachi, vil Nanset Standard tilby de modellene også.

Fremtiden er Zaxis

Det er den nye Zaxis serien som er fremtiden for Hitachi. Med blant annet større ytelse, lavere drift- og vedlikeholdskostnader, bedre førermiljø, bedre sikkerhet og integrert informasjonshåndtering, ønsker de å sette søkelyset på verdiskapning. Zaxis-serien inneholder et spekter som går fra de minste på 1,5 tonn til de største på 80 tonn. Nanset Standard leverte for øvrig den største, en Zaxis 850H, til Albert K. Hæhre Entreprenør AS i 2002. For spesielt interesserte er den å se i arbeid langs E6 rett sør for Oslo. Felles for alle modellene er den nye teknologien som ifølge Nanset Standard gjør maskinene mer stabile, de får en raskere gravesyklus og ikke minst gjør den nye informasjonsteknologien at informasjon lett kan hentes ned og sendes på e-mail til service konsulentene. Problemløsning blir dermed mer effektivt og rimeligere.

Størst på store gravere

Dersom du kjøpte stor gravemaskin i 2002, er sjansen stor for det var en Hitachi. Tom Johansen smiler fornøyd når han forteller om 67 prosent markedsandel på gravere over 50 tonn. Også for 2003 forventer Nanset Standard et godt salg. Flere maskiner er festet på ordreblokka allerede. Et virkemiddel for å styrke posisjonen som ledende leverandør av store gravere er satsingen på Euclid anleggsdumpere. 2002 var det første året for Nanset Standard med Euclid-Hitachi i Norge, og med fem dumpere i drift er de fornøyd med utviklingen så langt.

Ny hjulgraver

Det første direkte resultatet av Hitachis store satsning i Europa er en ny serie hjulgående gravemaskiner. De første hjulmaskinene er allerede i produksjon i Amsterdam. De vil komme i fire vektklasser med valg mellom vanlig eller delt bom med mellomsylinder. Først i Norge vil vi se Hitachi Zaxis ZX 160 W på 17 tonn. Nanset Standard har allerede solgt to av disse maskinene til etablerte kunder. Foruten denne modellen vil hjulgraverne hete ZX 130W på 14 tonn, ZX 180W på 19,5 tonn og ZX 210 på 22 tonn. Alle er utstyrt med motorer fra Isuzu og kan spesifiseres med en stor mengde valgfritt utstyr som doserblad, støtteben, standard bom eller todelt bom med mellomsylinder, enkle eller doble hjul, brede eller smale aksler, våte skivebremser eller trommelbrems(kun bakaksel) for å nevne noen. En romslig og komfortabel hytte med klimaanlegg er standard på alle modellene. Hjulgraverne har vært under utvikling i Japan over flere år og er nøye utprøvd. Hjulgravermarkedet i Norge har i de siste årene ligget på noe over 100 enheter. Bransjefolk mener dette er halvparten av potensialet. - Vi tror at de nye hjulgraverne fra Hitachi vil treffe mitt i blinken hos entreprenørene og at 2003 derfor blir et godt hjulgraver-år for Nanset Standard, sier en forventningsfull salgssjef, Nils-Olav Haukaas.