MOBA

MOBA

MOBA
Sted: Våland, Stavanger
Prosjekttype: Nybygg
Prosjektkostnad inkl mva: 342,5 mill kroner
BRA: 13.500 kvm
Byggherre: Helse Stavanger HF
Prosjektleder: Hospitalitet
Prosjekteringsgruppeleder: Multiconsult
Arkitekt: Leiv Nes Arkitekter
Byggeleder: Pyramide
Byggeleder VVS: Opticonsult
Byggeleder elektro: Ekrheim Elconsult
Rådgivere: RIB, RIAku og RIBr: Multiconsult - RIV: SWECO Grøner - RIE: Mjelde
Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Rygg Maskin - Råbygg og tak: Kruse Smith - Betongelementer: Spenncon - Kjerneboring og betongsaging: Sørvest Betongsaging - Stålkonstruksjoner: SL Mekaniske - Innvendige tømrerarbeider: Byggfirma Tunge - Taktekking: Protan Bygg og Tak - Glass- og aluminium: Hubro - Maler: Malermester Forsell - Gulvbelegg: Malerfirma Magne Henriksen - Flislegger: Chem-Con - Rørlegger: Finn Midbøe - Ventilasjon: GK Norge - Elektro: Rogaland Elektro - Adgangskontroll: Securitas Systems - Rørpost: Collett - Byggautomasjon: Teksal Hineco - Branntetting: Firesafe - Lås og beslag: Stavanger Låsservice - Heiser: Reber Schindler Heis - Byggrenhold: Thingbø Byggrent

Det er ikke uvanlig at bygg fullføres innen budsjett og tidsplan. Det er likevel imponerende når et så komplisert bygg som et akuttmottak på et sykehus fullføres på slik måte.

1. april 2008 kl 08.00 åpnet dørene i det nye MOBA-bygget ved Stavanger Universitetssjukehus. MOBA står for akuttmottak med observasjons- og behandlingsavdeling.

342,5 millioner
MOBA ligger på området til Stavanger Universitetssjukehus på Våland. Prosjektleder Gunnar Stumo i Hospitalitet AS sier at tomten er svakt skrånende og har grunn av fjell og tørre leiremasser.
Prosjektet består av et nytt bygg på 8.000 kvadratmeter, ombygging på 2.000 kvadratmeter og et råbygg på 3.500 kvadratmeter. Råbygget skal innredes senere. Den totale prosjektkostnaden er 342,5 millioner kroner. Da er utstyr til 40 millioner kroner medregnet. Bygget er tegnet av Leiv Nes Arkitekter AS og ført opp i delte byggherrestyrte entrepriser. Tiltakshaver er Helse Stavanger HF. Byggestart var i september 2005.
MOBA rommer et akuttmottak med triagerom (for pasientvurdering), traumerom og undersøkelses-/behandlingsrom, en uinnredet vognhall for ambulanser, en observasjonsenhet (korttidspost) med 48 senger. Det er cirka 200 stillinger i MOBA.

Innen budsjett og tid

Byggingen ble fullført innen budsjett. Prosjektleder Gunnar Stumo i Hospitalitet forteller at det er tre grunner til det. - For det første var prosjektet godt planlagt. For det andre var prosjekteringsgrunnlaget meget bra, med god treff i kalkylene. Til sist hadde prosjektledelsen god styring og fulgte opp avvik. Vi startet tidlig med runder med kostnadsreduksjoner og har kjørt dem hele tiden. Valg av entreprisemodeller har også vært viktig. Vi er veldig fornøyd med entreprenørene som ble benyttet.
Bygget er også fullført innen den oppsatte tidsplanen. - Vi har stått på for å bli ferdig så fort som mulig. MOBA ble overlevert en onsdag og påfølgende mandag var det i full drift.

H-form

Bygget har H-form. Bærende konstruksjon er betongelementer med hulldekker som etasjeskillere. Taket er flatt, isolert og papptekket. Fasadene består av hvitmalte betongelementer. Innvendig er det brukt systemhimlinger og gipsvegger. Det er hulkiler på alle gulv for enkelt renhold.
I den uinnredede tredje etasjen skal det komme en ny intensivavdeling med isolat med 23 senger fordelt på åtte isolater (fem av dem luftsmitteisolat). Videre blir det et intervensjonssenter for kirurgisk/radiologisk og kardiologisk intervensjon.

Mange utfordringer

Stumo sier at byggingen av MOBA bød på mange utfordringer. - En av de største var å bygge ut mens sykehuset var i full drift. Vi måtte tenke HMS for både bygningsarbeiderne og personale og pasienter ved sykehuset. Andre utfordringer var brann- og lydkrav og det faktum at sykehusfunksjoner er kompliserte. Vi har lagt stor vekt på å ha gode, enkle og kostnadseffektive løsninger og ikke eksperimentere.
Etter at byggingen var i gang ble det bestemt at det skulle bygges på en etasje til.

- Ny etasje skal inneholde tungt røngtenutstyr. For å få dette til måtte vi ned til fjell med forsterket bæring for dragerne. Vi måtte skjære hull i gulvet for å få det til. Vi måtte også åpne tekkingen og da var det viktig å unngå å få fukt inn i konstruksjonen.
Under oppføringen hadde vi veldig detaljerte prosedyrer for bruk av kraner. - Det var hele tiden kommunikasjon mellom alarmsentralen, kranførerne og pilotene på ambulansehelikopterne. Helikopterførerne hadde myndighet til å stoppe kranene og kranførerne hadde myndighet til å stoppe helikopterne.

God logistikk

Ifølge Stumo er logistikk svært viktig i et sykehusbygg. - Arkitektens viktigste oppgave har vært å omsette funksjonsprogram til gode planløsninger og effektiv pasientflyt og personalflyt.
Prosjektansvarlig Einar Stig Eriksen i Leiv Nes Arkitekter sier at arkitektfirmaet har hatt to store utfordringer med dette bygget. - Tomten er trang og ligger tett opp til arealer som må være i drift. Utfordringen har slik sett vært å oppnå gode planløsninger. Bygget er etablert inntil sykehusets hovedatkomst og i direkte kontakt med det akuttmottak det skal erstatte. Det andre er de logistikkmessige utfordringene og oppfylle intensjonene funksjonsprogrammet. Byggeriet er i seg selv ikke så komplisert.

Mest ledelse

På spørsmål om MOBA har gitt ny kompetanse som kan brukes i andre prosjekter, svarer Gunnar Stumo bekreftende. - Vi lærer noe i hvert prosjekt. Vi får også bekreftet noe i hvert prosjekt, nemlig at en god prosess gir et godt produkt. Jeg erfarer også at prosjektledelse er mest ledelse og litt prosjekt.
Prosjektleder Ole Petter Valle fra Pyramide, firmaet som hadde bygglederansvaret, sier at MOBA har vært et lærerikt prosjekt. - Dette har vært et spennende prosjekt for våre folk å være med på. For min egen del har det vært interessant å jobbe med Gunnar Stumo og mange flinke folk fra Hospitalitet. Det har vært et godt team som har bygget MOBA.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter