Blomsterdalen Senter

Blomsterdalen Senter

Sted: Blomsterdalen, Bergen
Prosjekttype: Nybygg
Entreprisekostnad ex mva: 71 mill
Bruttoareal: 8.100 m2
Byggherre: Blomsterdalen Senter og Stor-Bergen Boligbyggelag
Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør
Arkitekt: Link Signatur
Landskapsarkitekt: Riss Landskap
Rådgivere: RIB: Multiconsult = RIV: Sigvart Ellingsen = RIAku: Kilde Akustikk = RIBr: Conradi
Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Fyllingen Maskinstasjon = Betongelementer: Spenncon = Gulvstøp: Betonggulv = Stålkonstruksjoner: Johs. Sælen & Sønn = Taktekking: IcopalTak Region Vest = Fasade: Gjesdal Aluminium = Balkonginnglassing: Lumon Norge = Maler: O. Paulsen = Parkett: Bo Andrén Norge = Rørlegger: Brødrene Hagenes = Ventilasjon: Gunnar Karlsen = Elektro: Ing. Geir Dalhaug = Kjøkken: Det Norske Kjøkkensenter = Baderomskabiner: E.J. Badekabiner = Brannisolering: Bergen Brannteknikk = Lås og beslag: Låsservice = Trapper og rekkverk: Bjartmar Rinde = Utvendige porter: Crawford Norge = Heiser: Ing. Stein Knutsen = Stillas: Bautas = Anleggsgartner: Jan Inge Askeland = Utvasking: West Renhold

 

 

Blomsterdalen Senter rommer et kjøpesenter med ni butikker, parkeringsanlegg og tre punkthus med 36 leiligheter.

Prosjektleder Espen Molund i Veidekke Entreprenør forteller at bygget har et samlet areal på 8.100 kvadratmeter. Av dette utgjør leilighetsdelen 3.600 og kjøpesenterdelen 3.500 kvadratmeter. kvadratmeter. Veidekkes entreprisekostnad er 71 millioner kroner ex mva. Tiltakshavere er Blomsterdalen Senter og Stor-Bergen Boligbyggelag. Det er Link Signatur som har tegnet prosjektet. Det er bygd i totalentreprise. Byggearbeidene startet i desember 2006 og ble fullført i april i år.

36 leiligheter

Hver etasje i de tre punkthusene inneholder fire ulike leiligheter som er fra 65 til 80 kvadratmeter. Alle etasjene er like, noe som gjør byggingen rasjonell. Molund beskriver standarden som god, med parkett på gulvene og flislagte bad.
Alle leilighetene har egne terrasser eller innglassede balkonger på 15 kvadratmeter, eller terrasser, gode solforhold, bredbånd, kabel-TV og egen parkeringsplass og sportsbod i underetasjen. Alle leilighetene har livsløpsstandard.

- Godt mottatt

I kjøpesenterdelen er det to store matvarebutikker, bokhandel, sportsbutikk, apotek, solstudio, frisør, blomsterbutikk og konditori.
Daglig leder Rune Kvamsøy i Eurospar-butikken sier at forventet årlig omsetning i kjøpesentersdelen er cirka 100 millioner kroner. - Vi har store forventninger til Blomsterdalen Senter. Vi har blitt tatt godt i mot og nå blir det spennende å se responsen blir videre. Vårt primære nedslagsfelt er Blomsterdalen, Kokstad, Sandsli og området rundt Flesland. Totalt er det mellom 60 og 70 arbeidsplasser i senteret.

Betongelementer

Molund sier at tomten på xx mål er flat og består av diverse fyllingsmasser. Senteret har bærende konstruksjon av betongelementer, med unntak av noe plasstøpt i underetasjen. Taket på kjøpesentersdelen er flatt og består av hulldekker. Takene på punkthusene er også flate og består av isolerte betongelementer. Fasaden på kjøpesenterdelen består av hvite (gjennomfargete) betongelementer. På punkthusene er det kombinasjon av klimavegger i betong og royalimpregnert trepanel. Innvendig er det brukt gipsplater og stålstendere. Leilighetene har baderomskabiner, noe som har spart byggetid.

Komplisert tekking

Molund sier at den største utfordringen i byggingen av Blomsterdalen senter var å få tett tak på kjøpesenterdelen.

- Taket har mange overganger og sprang, noe som gir kompliserte tekkingsdetaljer. Byggetiden og grunnforholdene har derimot vært greie. Vi har brukt ventilasjonskanalene til å pumpe varme inn i leilighetene for å tørke dem ut.

På spørsmål om hva som er det mest spesielle rent bygningsmessig i prosjektet, svarer Molund de 15 kvadratmeter store innglassede balkongene. - De er ikke tette og kan derfor ikke brukes som egne oppholdsrom, men de er likevel godt værbeskyttede. På fine dager kan glasset i fronten skyves til side.

Skille næring og bolig

Sivilarkitekt Erlend Rudjord i Link Signatur sier at det mest krevende for arkitekten har vært å få til kombinasjonen mellom næring og boliger.

- Vi skulle ha en næringsdel som fungerte godt og samtidig ha boliger med privatliv på taket av næringsdelen. Her har plasseringen av punkthusene vært viktig. Fra leilighetene ser man verken næringsdelen eller parkeringsplassen rundt den.
Både leilighetene og kjøpesenterdelen har elektrisk oppvarming. I de to matvarebutikkene brukes også overskuddsvarme fra kjøleanlegget til oppvarming. Senteret har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Punkthusene har boligsprinkling mens kjøpesenterdelen er fullsprinklet (med unntak av parkeringsanlegget i underetasjen). Kjøpesenterdelen har SD-anlegg.

Involverende planlegging

Veidekke har tatt i bruk involverende planlegging i dette prosjektet. Det vil si at arbeiderne i stor grad har bestemt hva de skal gjøre hver uke. Veidekke har også prøvd å involvere underentreprenørene mer og gitt dem mer ansvar. - Våre folk har vært veldig godt fornøyd med involverende planlegging. Det har også fungert til en viss grad hos underentreprenørene.
Ifølge Molund har Veidekke ikke hatt fraværsskader på egne ansatte i dette prosjektet. Sorteringsdelen på byggavfall har vært 60 prosent.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter