20-årsflom i Buskerud

I løpet av pinsen har mye snø smeltet i fjellet, og flomfaren tiltar på Østlandet. I Ådalselva i Buskerud er det nå 20-årsflom.

 

- I løpet av 100 år forekommer en 20-årsflom i gjennomsnitt fem ganger. Det er veldig kraftig vannføring, sier hydrolog Erik Holmqvist i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.
Torsdag gikk NVE ut med flomvarsel for hele Østlandet. Da var spesielt Telemark i faresonen.

- Situasjonen nå er at vannføringen har steget i hele østlandsområdet, og spesielt i Buskerud. Nå er det 20-årsflom i Ådalselva, som renner fra Sperillen og ned til Tyrifjorden, sier Holmqvist.
I Valdres, som ligger nord for Sperillen, har de tappet vannmagasinene utover det vanlige på grunn av snømengdene i fjellet.

Nærmer seg maks
NVE forventer at vannføringen i Sperillen snart har nådd toppen. Den vil øke noe mer til tirsdag, men det er forventet kjøligere vær som vil begrense utviklingen.
- Været vil nok føre til at situasjonen stabiliserer seg, sier Holmqvist.
I Glomma og Trysilvassdraget er det registrert mellom 5 til 10-års flom, men også der er vannføringen på retur. I Hallingdalselva nedenfor Krøderen er det meldt mellom 10 til 20-årsflom.

Snø i fjellet
Fortsatt er det mye snø i fjellområdene på Østlandet, og det kan få konsekvenser for de store sjøene i Drammensvassdraget og Skienvassdraget. I Mjøsa ligger vannstanden fortsatt en halvmeter under det som betegnes som 5-årsflom. Vannstanden har derimot steget 15 centimeter i døgnet de siste dagene, og NVE antar den vil fortsette å stige fremover.

- Så lenge det er såpass med snø i fjellene er det ikke gitt at vi har sett de høyeste vannstandene ennå. Det er værutviklingen videre i mai og juni måned som bestemmer hva som skjer, sier Holmqvist.