Kraftige protester mot utlysning av boretillatelser

Miljøvernere reagerer kraftig på fredagens utlysning av boretillatelser, som blant annet omfatter områder som statlige miljøorganer har advart mot å åpne.

Det dreier seg om tildeling av såkalte forhåndsdefinerte områder (TFO-ordningen), som lyses ut utenom ordinære tildelingsrunder, med bakgrunn i at de fra før er godt utforsket, eller det ikke har vært leting der på lang tid.

Av blokkene Olje- og energidepartementet nå lyser ut, er fire i Barentshavet, tre i Norskehavet og elleve i Nordsjøen.

Advarer
To av blokkene utenfor Finnmarkskysten som lyses ut, er blant dem Statens forurensningstilsyn (SFT) og Direktoratet for naturforvaltning (DN) advarer mot å åpne før en grundigere gjennomgang er gjort.

Advarselen kommer i de to statlige miljøorganenes høringsuttalser før den 20. ordinære tildelingsrunden på norsk sokkel, som også ble lagt fram fredag. Verken DN og SFT mener at blokker i Norskehavet bør lyses ut før forvaltningsplanen for Norskehavet er klar i 2009.

- Nye blokker i Norskehavet bør ikke tildeles før dette miljøfaglige grunnlaget foreligger, sier SFT-direktør Ellen Hambro.

DN-direktør Janne Solli kaller det en «liksomprosess» dersom avgjørelsene om blokker i Norskehavet tas nå.

- Toppen av frekkhet
Naturvernforbundets Bård Lahn reagerer kraftig mot olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp).

- Dette er toppen av frekkhet og manglende miljøansvar. Først ber Haga om miljøfaglige råd i en åpen høring. Deretter hopper hun over hele høringen, ignorerer svarene hun får fra sine egne miljøeksperter, sier Lahn.
Forbundet går dessuten inn for å utsette hele 20. konsesjonsrunde.

Bransjen fornøyd
Oljeindustriens landsforening (OLF) er tilfreds med at regjeringen kommer med utlysningen, til tross for innsigelser om at den er tre måneder forsinket. Foreningen mener imidlertid regjeringen burde utlyst enda større områder.

- Vi ville ønsket en bredere utlysning sett i lys av den enorme interessen fra et økt antall selskaper på norsk sokkel. TFO-ordningen er viktig for å sikre letearealer og en videre utvikling av de modne områdene på sokkelen, sier direktør for næring og miljø i OLF, Lars Arne Ryssdal.

Søknadsfristen for TFO-ordningen er satt til 3. oktober, og tildelingene ventes å være klare rundt årsskiftet.