Klart for bygging av pelletsfabrikk

BioWood Norway AS har den 9. mai inngått kontrakt med Swedish Exergy AB om leveranse av sentrale komponenter i forbindelse med bygging av en pelletsfabrikken på Averøy utenfor Kristiansund.

Kontrakten er den største enkeltkontrakten i prosjektet og utgjør omkring NOK 200 mill. kroner.

BioWood Norway eies av Hafslund og Møre- og Romsdal Biobrensel AS. I tråd med intensjonsavtalen øker Hafslund sin eierandel fra 54 % til 78 % gjennom en rettet emisjon på NOK 107 mill. kroner. BioWood Norway har mottatt tilsagn om støtte fra Enova på NOK 97 mill. kroner. Pelletsfabrikken skal stå ferdig sommeren 2010 og er forventet å ha en produksjonskapasitet på 450.000 tonn pellets.

– Det er gledelig at vi har fått på plass denne første store kontrakten, og at vi dermed er kommet et viktig skritt videre i etableringen av pelletsfabrikken i Averøy. Fabrikken vil gi en sikrere tilgang på foredlet biobrensel, og bidrar til økt konvertering fra eksisterende bruk av strøm og olje. Produksjonskapasiteten på 450.000 tonn pellets årlig tilsvarer nærmere 2 TWh, det vil si nok til å varme opp 100 000.boliger, sier konserndirektør Per Kristian Olsen i Hafslund.

  

– Dette er den første store avtalen vi har inngått i Norge, og vi er svært glade for tilliten vi er vist fra BioWood Norway og eierne Hafslund og Møre og Romsdal Biobrensel. Med vår teknikk å tørke biobrenselet kan vi redusere energiforbruket med cirka 50 prosent. Biproduktene fra pelletsproduksjonen går til energiproduksjon for tørkeprosessen. Anlegget vil ikke ha noen miljøpåvirkende utslipp, sier Claes Münter, som har utviklet teknikken og er en av gründerne av Swedish Exergy AB.

   

Pelletsfabrikken bygges inn i de tidligere lokalene til Umoe Sterkoder i Smevågen i Averøy. Fabrikken har en kostnadsramme på omkring 500 millioner kroner og skal stå ferdig sommeren 2010.