Ultimat konkurs

Den gode hjelperen Kistefoss trakk seg som investor. Dermed var det snipp snapp snute for industrieventyret Ultimat som utfordret de store isolasjonsprodusentene. 

Midt i april skulle det foretas en kontant-emisjon blant eierne. Alle de andre eierne var innstilt på å delta videre, men den største aksjonæren, investeringsselskapet Kistefoss, sa nei. Dermed var det bare for ledelsen å begjære oppbud.

– Dette er en trist dag for alle i byggenæringen som er opptatt av miljø, sier tidligere medutvikler og medeier Ole Skytterholm.

– Utsiktene så gode ut, og vi var godt i gang med å utvide vårt engasjement i markedet med styrket selgerkorps. Derfor synes vi at vi burde fått sjansen videre. Nå føles det som vi måtte gi oss uten å ha kommet skikkelig i gang, fremholder Skytterholm som karakteriserer Kistefoss som en utålmodig eier som krever hurtige resultater.

Skytterholm er også svært skuffet over miljøengasjementet til aktørene i byggenæringen samtidig som han karakteriserer byggebransjen som svært konservativ.

– Lederne i bedriftene har store tanker og høye mål for sitt miljøengasjement. Men det er bare å innse at det er langt herfra og ned til de ansatte lengre ned i organisasjonen, sier han.

Skytterholm vil imidlertid gi ros til Veidekke med konsernsjef Terje R. Venold som har bidratt til utviklingen av produktet.

– Det var først nå at vi skulle begynne salgsarbeidet inn mot de store entreprenøraktørene, opplyser han.

Skytterholm vil også fremheve Coop Bygg som har vært Ultimats største kunde.

– De har virkelig tatt tak i produktet og stått for en kraftfull profilering av Ultimat, kommenterer han.

Ultimat hadde også gjort avtaler med Byggkjøp, Byggmakker og Optimera.

Skytterholm legger heller ikke skjul på at det har vært en stor utfordring for en nykommer som Ultimat å komme inn i et marked hvor Glava og Rockwool er svært godt etablert.

– De har forsvart sine interesser med stort engasjement, sier han.

Ultimat omsatte i sitt første produksjonsår i fjor for om lag 10 millioner kroner, og det var salg i alle fylker. I første tertial i år var det generert ordrer for i underkant at 4 millioner kroner, og Skytterholm karakteriserer salgskurven som stigende.

Han opplyser at Ultimat var i ferd med å starte salg i Sverige og Finland.

– Vi opplevde at det var mye lettere å få gjennomslag for et miljøprodukt i våre naboland. I ettertid går det an å gjøre seg tanker om vi skulle startet der, kommenterer han.

Ultimat har vært markedsført seg som et miljøprodukt innen produksjon og gjenvinning. Selskapet har mottatt miljøpriser. Isolasjonsmattene for bruk i boliger og yrkesbygg, er laget av opprevne filler basert på gjenvunnet tekstilavfall. Selve produksjonen skal foregå med lavt energiforbruk, og i salgsarbeidet er komfortegenskaper for brukerne som mindre kløe og allergi blitt benyttet.

Det ble startet prøveproduksjon i utlandet høsten 2006. I begynnelsen av fjoråret startet ordinær produksjon på et fabrikkanlegg i Hov i Land.

Bak Ultimat stod Kistefoss med i overkant av 40 prosent eierpost, Veidekke med nærmere 18 prosent, Søndre Land kommune vel 10 prosent, Land treprodukter som eide produksjonslokalene hadde 5-6 prosent og Holstad Gruppen 22 prosent.

Ole Skytterholm regner med at nye investorer vil se potensialet i Ultimat.

– Dette er et produkt som er skapt for fremtiden, avslutter han.