Utvalg gransker rastragedien

Regjeringen nedsatte fredag et utvalg som skal granske rasulykken som tok livet av fem personer i en boligblokk i Ålesund. 

Rasutvalget

Kommunal- og regionaldepartementet har sammen med Justisdepartementet satt ned dette utvalget for å gjennomgå rasulykken i Ålesund 26. mars 2008:
* Leder: Ottar Befring, fylkesmann i Møre og Romsdal.
* Medlemmer: Lars Harald Blikra, forsker i Norges Geologiske Undersøkelse (NGU)
* Marit Heggstad, avdelingsdirektør for Kommunal- og beredskap hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal
* Gustav Pillgram Larsen, assisterende direktør i Statens bygningstekniske etat (BE)
* Finn Mørch Andersen, seniorrådgiver i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap  

– Det var fem mennesker som mistet livet i ulykken i Ålesund. Det å kunne kjenne seg trygg i sin egen bolig er grunnleggende for oss alle. Det er derfor viktig å få klarlagt hvordan denne tragiske ulykken kunne skje, og hva vi kan gjøre for å minske risikoen for at lignende ulykker skjer, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Årsaksforhold
Kommunal- og regionaldepartementet har sammen med Justisdepartementet nedsatt utvalget som skal gjennomgå den tragiske ulykken i Ålesund 26. mars 2008.

– Nå er det viktig å få vite alt om årsaksforholdet. Det er viktig først og fremst for å imøtekomme behovet til de berørte, sier justisminister Knut Storberget.

Nødetatene
Justisministeren understreker at det ikke ligger i utvalgets mandat å finne ansvarsforholdene rundt ulykken. Heller ikke redningsarbeidet vil bli gjennomgått av utvalget.

- Nødetatene og kommunen gjorde en kjempejobb, sier Storberget, som selv var i Ålesund kort tid etter ulykken.

Geologiske forhold
Meltveit Kleppa sier at utvalget kommer til å gjennomgå de geologiske forholdene på stedet, de byggtekniske forholdene og hele prosessen rundt oppførelsen av blokken som delvis raste sammen.